istraživanje

Drušvene mreže u Srbiji koristi više od 80% ljudi, 96% se ne odvaja od telefona

Autor Miloš B. Jovanović

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 2.800 domaćinstava u Srbiji pokazalo je da njih 73,4 odsto poseduje računar, 95,9 mobilni telefon, a 96,4 procenata televizor

Izvor: Shutterstock

Broj domaćinstava u Srbiji koja poseduju internet priključak iznosi 88,8 odsto, što predstavlja rast od 3,2 odsto u odnosu na prethodnu 2023. godinu.

Istovremeno, više od 80 odsto građana Srbije ima nalog na nekoj od društvenih mreža, kao što su Facebook, Instagram ili X, pokazalo je istraživanje Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji, za 2024. godinu.

Većina korisnika interneta u Srbiji – njih 89,7 odsto, koristi fiksnu širokopojasnu (broadband) internet konekciju, dok mobilnu širokopojasnu internet konekciju ima 77,5 odsto domaćinstava.

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 2.800 domaćinstava u Srbiji pokazalo je da njih 73,4 odsto poseduje računar, što je smanjenje od 2,5 procenta u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje objavljeno na sajtu Republičkog zavoda za statistiku pokazalo je i da su, u poslednja tri meseca ove godine, muškarci za oko 5 odsto više koristili internet od žena. Odnosno, 90,3 odsto muškaraca i 85,2 odsto žena redovno su "bili na mreži". 

U tom periodu, internet je koristilo 87,7 lica, dok ga 7,3 procenta nikada nije koristilo. A više od 90 odsto korisnika interneta, u poslednja tri meseca 2024. godine, na mrežu se vraćalo više puta u toku dana.

Najveći broj korisnika kaže da internet koristi za kupovinu, najčešće odeće i sportskih proizvoda, pa je tako 51,8 odsto korisnika u poslednja tri meseca obavilo kupovinu onlajn. A da se neke navike sporije menjaju pokazije i podataka da manje od polovine ispitanih koristi internet bankarstvo, odnosno 41,2 odsto.

Obimno istraživanje je pokazalo još dosta zanimljivih podataka, među kojima i to da mobilni telefon u Srbiji poseduje 95,9 odsto, a televizor 96,4 procenata domaćinstava.

Istaživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazalo je i da 7 odsto firmi u Srbiji i svom radu i poslovanju koristili tehnologiju veštačke inteligencije.

BONUS VIDEO: