W11 problemi

Novo Windows ažuriranje napravilo haos: Veliki broj ljudi prijavljuje ekran "smrti" i čitav niz drugih problema!

Autor Ilija Baošić

Microsoft alarmiran o problemima, nipošto nemojte instalirati najnovije KB5043145 ažuriranje za Windows 11.

Izvor: Lea Rae / Shutterstock.com

Najnovije ažuriranje za Windows 11, KB5043145, izazvalo je ozbiljne probleme kod velikog broja korisnika, uključujući pojavu plavog (BSOD) i zelenog ekrana smrti (GSOD), poteškoće sa BitLocker-om i prestanak rada USB portova.

Nakon instalacije ažuriranja, objavljenog kao deo septembarskog paketa za verzije 22H2 i 23H2, mnogi korisnici su prijavili da su njihovi uređaji postali neupotrebljivi, zaglavljeni u beskonačnim ciklusima restartovanja. Drugi svedoče pokušajima da se izvrši oporavak putem BitLocker-a, iako ovu funkcionalnost nisu prethodno aktivirali na svojim računarima.

Pored toga, oni koji koriste WSL2 (Windows Subsystem for Linux) na AMD procesorima prijavili su probleme pri pokretanju ove funkcionalnosti nakon ažuriranja. Wi-Fi opcije su, takođe, postale nedostupne na pojedinim uređajima.

Korisnici prijavljuju i druge tehničke poteškoće, kao što su prestanak rada USB portova, a sa njima i tastatura i miševa, što dodatno otežava pokušaje vraćanja sistema u normalu.

KB5043145 ažuriranje nije zamišljeno kao obavezno, odnosno ne bi trebalo da bude automatski instalirano. Međutim, neki korisnici tvrde da se upravo to desilo, te da su nakon uspešnog oporavka sistema pauzirali ažuriranja na nedelju dana kako se ne bi ponovilo.

Preporuke Microsoft-a

Izvor: Shutterstock

Microsoft je potvrdio da je upoznat sa problemima korisnika, kao i da aktivno istražuju uzrok. Kako bi bolje razumela uzrok lošeg ažuriranja i brže rešila problem, kompanija upućuje korisnike da svoje iskustvo podele na Feedback Hub-u.

Do objavljivanja zvanične zakrpe, Microsoft savetuje korisnicima Windows 11 verzija 22H2 i 23H2 da pauziraju instalaciju KB5043145 kako bi izbegli moguće probleme. Oni koji su već instalirali ažuriranje mogu pokušati ručno da ga uklone ili da sačekaju rešenje.

Problemi sa KB5043145 podsećaju na ranije greške koje su se pojavile u junu i julu 2024, kada su slična ažuriranja izazvala cikluse restartovanja i probleme sa BitLocker-om.