Veliki pad

KAD HEROJ ISPADNE PREVARANT: Jutjuber godinama varao u igri Guitar Hero, sad vraća hiljade dolara koje je zaradio

Schmooey je koristio Cheat Engine da uspori pesme i tako ih lakše odsvira, potom bi ubrzavao snimak da deluje kao da je jako vešt, te audio spajao s videom.

Guitar Hero
Izvor: Smart Life/ @Karl Jobst

Prvak u igri Guitar Hero koji sebe zove Schmooey dugo je bio najbolji na svetu, ili se bar tako mislilo dok nije priznao da je varalica.

U pitanju je igra uz koju svako može da postane „muzički genije“, što nije teško jer se prate note koje padaju s vrha ekrana, a označene su različitim bojama – na igraču je da taster s odgovarajućom bojom pritisne u pravom trenutku.

Oni koji igru Guitar Hero III kupe u bundle varijanti, u paketu dobijaju i gitaru – repliku modela Gibson Les Paul, koja na vratu ima pet tastera u boji, a na telu elektronsku trzalicu, tremolo ručicu, ali i PlayStation taster, D-Pad i dugmiće Start/Select.

Igra je izašla 2005. godine, a od ostalih ju je izdvajao upravo kontroler u obliku muzičkog instrumenta.

Schmooey je postao „virtuoz“ na jednom takvom „džojstiku“, problem je samo što je varao u igri. Od 2018. godine je polako rastao u legendu u Guitar Hero zajednici, a zbog toga što mu je polazilo za rukom da savlada I najteže pesme u igri. Slavili su ga sve do decembra 2021. godine, a tada je na YouTube otpremio video sa izvedbom koja je premašila sve prethodne. Pratioci su nakon toga počeli da sumnjaju da nešto nije u redu.

U januaru 2022. godine je već krenula istraga, a Schmooey je počeo da briše YouTube snimke. Pošto je sve uklonio, objavio je video s izvinjenjem i priznao da je sve bila laž, te da uopšte nije tako dobar u igri. Priču je počeo rečenicom „Žao mi je što nisam ono što ste mislili da jesam“, a nakon toga je objavio da se povlači iz igre, te da će vratiti hiljade dolara koje je zaradio svirajući plastičnu gitaru.

The Biggest Cheater In Guitar Hero History Was Finally Caught
Izvor: Smart Life/ @Karl Jobst

Ovakvih skandala je bilo i u drugim igrama (na primer u Minecraftu), a Schmooey je koristio Cheat Engine da uspori pesme i tako ih lakše odsvira. Potom bi ubrzavao snimak da deluje kao da je jako vešt, te audio spajao s videom. Pratioci su i ranije uviđali greške, ali se niko time nije dovoljno pozabavio da ga razotkrije. „Muzičar“ se zato zaneo i krajem prošle godine preterao s demonstriranjem veštine.

Sve ovo ne znači da Schmooey nije bio vešt – pratioci svedoče da je uživo radio neke neverovatne stvari, ali mu to izgleda nije bilo dovoljno.