Novi podaci

VIBER BEZ PREMCA: U Srbiji neprikosnoven, ali u drugim zemljama vode druge aplikacije

Podaci za 2021. godinu otkrivaju ono što smo za Srbiju već znali, ali i iznenađuju izborom ostalih zemalja u Evropi.

Izvor: SmartLife / WSM / SimilarWeb.com

Tokom proteklih 15 godina svedoci smo vrtoglavog uspona društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje i komunikaciju, takozvanih Instant Messaging (IM) aplikacija, među kojima su se tri izdvojile od svih ostalih.

Naravno, to su Viber, WhatsApp i Facebook Messenger.

Iako u velikim problemima sa privatnošću WhatsApp je, ipak, uspeo da zadrži korisnike, iako su Signal i Telegram na sve načine pokušavali da pokažu koliko je Facebook aplikacija štetna po lične podatke korisnika.

Iznenađenje je i izuzetna popularnost Facebook Messenger aplikacije, ali i skromna popularnosti Viber aplikacije, koja je prema podacima SimilarWeb.com sajta za 2021. godinu, najpopularnija u tek osam zemalja evropskog regiona.

Na kraju, u Evropi je Messenger #1, sledi ga WhatsApp i onda dolazi Viber

Srbija tako spada u grupu malobrojnih zemalja u kojima je Viber popularniji od WhatsApp i Facebook Messengera, a od ranije znamo da u našoj zemlji od 10 aktivnih korisnika mobilnih telefona čak njih devet ima Viber aplikaciju. Interesantno je i to da je uz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju, Viber najpopularniji još i u Ukrajini, Moldaviji, Jermeniji i Belorusiji. Dakle, uglavnom na istočnom tržištu, gde je utvrđeno i da je Twitter najmanje popularna društvena mreža, za razliku od Instagram i Facebook platformi.

Takođe, zanimljivo je da je od zemalja na zapadu Evrope samo u Francuskoj i Portugaliji najpopularniji Facebook Messenger, dok je WhatsApp najpopularniji u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji, kao i u Rusiji i Turskoj.

A kakva je situacija kod vas?