Sve sami eksperti

VELIKA PROMENA U FACEBOOK GRUPAMA: Neće više biti samo članova i admina, uvodi se i treća FUNKCIJA koja se za sve pita

Facebook uvodi novu opciju za admine grupa koja će se zvati Group Experts.

Izvor: SMARTLife / Pexels/ Pixabay

Društvena mreža Facebook može da se pohvali činjenicom da se na njoj nalazi sijaset grupa za sve i svašta.

Uglavnom su one zabavnog sadržaja, ali postoje i one koje su napravljene kako bi pomogle drugim korisnicima da se informišu o nekoj temi.

Ipak, takva sloboda dolazi i sa svojim manama, te se mogu naći svakojaki stručnjaci koji misle da sve znaju. Nova opcija koju je Facebook predstavio se zove Group Experts, uz pomoć nje admini grupa mogu da identifikuju korisnike koji "poznaju materiju", a potom će isti dobiti bedževe koji će ukazivati na to da je njihovo znanje veoma visoko kada je reč o temi te grupe. Te značke će se pojavljivati uz ime korisnike jednom kada on bude komentarisao ili objavljivao sadržaj u toj grupi.

Korisnici koji budu dobili poziv da postanu eksperti za tu grupu neće dobiti veću izloženost ili veću kontrolu nad opcijama te grupe, ali će zato moći da organizuju sesije na kojima odgovaraju na pitanja ili uživo audio sobe (kao što je to Clubhouse). Treba istaći da admini grupa uvek mogu da opozovu odluku, odnosno da uklone taj bedž kod korisnika, a kako kriterijum neće odlučivati Facebook, različite zajednice mogu imati drugačije standarde.

Svakako ima prostora da se i ova opcija eksploatiše, te sa dozom rezerve uzimajte takve komentare eksperata pošto postoji i realna šansa da oni zaista nisu stručni za datu temu, već su dobri prijatelji sa adminom grupe. Ostali članovi će uvek moći da prijave sadržaj adminima.  

Nova opcija je samo jedna u nizu koja je kompanija Facebook implementirala u poslednjem periodu, a dodajemo da su radili i na suzbijanju dezinformacija i drugih lažnih vesti, kao i na limitiranju toksičnog sadržaja i ekstremizma.