Moralo se i to desiti: YouTube najavio kraj za aplikacije koje blokiraju reklame | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moralo se i to desiti: YouTube najavio kraj za aplikacije koje blokiraju reklame

Autor Ilija Baošić

Ukoliko koristite namenske aplikacije za gledanje YouTube videa bez reklama, pripremite se za probleme sa učitavanjem i greške u reprodukciji.

 YouTube aplikacija Izvor: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

YouTube je u proteklih godinu dana uveo brojne promene, od kojih su neke imale velikog uticaja na način na koji korisnici uživaju u platformi. Kako su reklame glavni izvor prihoda, kompanija je zauzela prilično agresivan stav u sprečavanju blokiranja istih. Nakon što smo prošle godine počeli da vidimo konkretne korake u tom pravcu, kompanija je sada objavila da svoj fokus usmerava i ka aplikacijama treće strane koje se ne pridržavaju njenih pravila.

Ovo obaveštenje dolazi direktno sa zvanične stranice YouTube podrške, gde je platforma javno objavila da će početi da obara aplikacije koje krše politiku korišćenja, a posebno one koje učestvuju u blokiranju reklama.

 YouTube aplikacije na Android telefonu
YouTube aplikacije na Android telefonu
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

YouTube nije imenovao koje aplikacije su u pitanju, ali jeste objasnio kako će izgledati iskustvo njihovog korišćenja - gledaoci koji koriste aplikacije treće strane mogu da dožive probleme sa učitavanjem ili vide grešku "Željeni sadržaj nije dostupan u ovoj aplikaciji".

Ovo nije prvi put da je matična kompanije Google preduzela mere protiv takvih aplikacija. Gigant je 2022. zapretio tužbom timu iza popularne YouTube Vanced aplikacije i naterao ga da ugasi svoj projekat. Kako kompanija pokušava da privoli sve veći broj korisnika da se pretplate na YouTube Premium servis, jasno je zašto nisu tolerisali Vanced, koji je, pored blokiranja reklama, nudio proširenu funkcionalnost i slušanje u pozadini.

 Xiaomi telefon YouTube Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Zapravo, koliko je kompanija ozbiljna u nameri da ostvari svoje ciljeve smo videli i nedavno, kada je Xiaomi morao da izbaci funkciju reprodukcije zvuka videa sa isključenim ekranom iz Video Toolbox sistemskog menija.

Aplikacije treće strane i blokatori reklama su do sada uspevali da zaobiđu mere koje je YouTube primenjivao, pa ostaje da se vidi da li će to i sada biti slučaj.

Ukoliko YouTube bude uspešan i zaustavi aplikacije koje blokiraju reklame, da li ćete se pretplatiti na YouTube Premium servis? Recite nam u komentarima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

G0xyjevic71

Nemam nameru da plaćam ništa što ne moram, a reklame ne podnosim organski. Na TV-u uvek premotavam, a na Net-u ima milion načina da se izbegnu, pa ćemo se ćerati ..!-)

Sofronije

Neka ga ugase skroz, ne dam im ni dinara.Ionako plaćamo internet koji je među skupljima u regionu, YT je do sada bio besplatan, kakav god je bio, a sad su postali previše bahati.Čim nešto poskupi, bilo šta, ili prestajem da koristim ili tražim jeftinije.Tačka.Pre neki dan sam raskinuo saradnju sa nekim likom od kojeg sam uzimao neku robu skoro 10 godina i našao jeftinije.Naše plate ne mogu da isprate bahatost nekih ljudi, prema tome, idemo dalje.Postoje i druge besplatne platforme i to bez reklama, samo mnogi još uvek ne znaju za njih.Nemaju još toliko bogat sadržaj kao YT ali napreduju brzo.Evo i Telekom je digao cene Box paketa, sad još i da plaćam YT premium?Nema teorije.Ne dam i gotovo.

beogradska seljačina

300x ništa je ništa