Znaćete kada vas aplikacije snimaju: Android 15 donosi satelitsku komunikaciju na vaše pametne telefone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znaćete kada vas aplikacije snimaju: Android 15 donosi satelitsku komunikaciju na vaše pametne telefone

Nova podrška za standard jačine zvuka, pomoći će korisnicima Androida 15 da izbegnu neujednačenost u glasnoći pri prebacivanju između različitih audio sadržaja

 Android 15 _ Google.jpg Izvor: Google

Google je prošlog meseca objavio prvi Android 15 Developer Preview, a danas je izašao sa drugim pregledom novih funkcija nove verzije svog operativnog sistema za mobilne uređaje.

To, međutim, još uvek nije javno dostupna beta verzija petnaestog Androida, čije bi prvo izdanje trebalo da stigne u aprilu. Objava je prvenstveno namenjena developerima, kako bi mogli da imaju detaljni uvid u sve aplikacije.

Jedna od najvećih novina koja se iz ovog pregleda može uočiti je podrška za satelitsko povezivanje na nivou kompletnog operativnog sistema. To, kako navode iz Google-a, znači da je novi Android, odnosno neki delovi korisničkog interfejsa, dizajnirani tako da "obezbede dosledno korisničko iskustvo kroz širok spektar satelitske povezanosti".

Aplikacije tako mogu da otkriju kada je uređaj povezan sa satelitom i na taj način "saznaju" zašto mrežne usluge možda nisu dostupne. Tu je i podrška za SMS/MMS, kao i unapred instalirane RCS (Rich Communication Service) aplikacije koje koriste satelitske veze za slanje i primanje (multimedijalnih) poruka.

Aplikacije u Androidu 15 će moći da otkriju kada neke od njih snimaju korisnika. Tu je i nova podrška za standard jačine zvuka, koji će pomoći korisnicima da izbegnu neujednačenost u glasnoći pri prebacivanju između različitih audio sadržaja.

Poboljšani su i pregled i obrada PDF fajlova, koja omogućavaju programerima da aplikacijama daju mogućnost renderovanja PDF fajlova i obaveštnja zaštićenih lozinkom.

Korisnicima će biti omogućeno da pretražuju, uređuju i odabiraju različite stvari u PDF fajlovima. Takođe, lokalno pregledanje PDF-ova će biti brže i koristiti manje resursa. Rendering PDF fajlova će samostalno biti ažuriran sistemskim Google Play apdejtima, nezavisno od zvaničnih ažuriranja Androida.

Takođe, opcija "Do Not Disturb" će postati prilagodljivija i doneti više opcija koje se mogu podešavati, kao što su crno-beli prikaz na ekranu, aktiviranje noćnog režima rada ili zatamnjivanje pozadine ekrana (wallpaper).

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:49
Najbolje Android 14 nove funkcije
Izvor: YouTube / Android
Izvor: YouTube / Android

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Uvešće i lightning 2 port, specijalci.

Miki

24/7 nas snimaju, znaju gde smo, sta radimo, sta volimo. Privatnost 0.