Rusija pravi sopstveni Starlink: Hiljade satelita će premrežiti odbitu, signal stiže u svaki ćošak zemlje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija pravi sopstveni Starlink: Hiljade satelita će premrežiti odbitu, signal stiže u svaki ćošak zemlje

Sateliti u niskoj orbiti Zemlje preuzeće ulogu 5G baznih stanica za "distribuciju" signala i pristup internetu u onim oblastima koje ne pokrivaju signali mobilne mreže

 Starlink satelit u Zemljinoj orbiti Izvor: SmartLife / Pexels / SpaceX

Najveći ruski mobilini opretater MTS (skraćeno od "Mobilni TeleSistemi") zatražio je od Državne komisije za radio frekvencije da odredi frekvencije koji bi služile za testiranje hibridne mreže namenjene telefonskim pozivima i pristupu internetu putem satelita.

Frekvencije za testiranje bi najranije mogle biti određene već do kraja marta, navela je Izvestija pozvajući se na neimenovani izvor.

Frekvencije pokrivaju dva različita opsega:

  • od 1.950 do 1.965 MHz – namenjene za prenos podataka sa Zemlje do satelita,
  • od 2.140 do 2.155 MHz – za povratne signale sa satelita.

Sateliti će preuzeti ulogu 5G baznih stanica za "distribuciju" signala i pristupa internetu u onim oblastima koje ne pokrivaju signali mobilne mreže. A da bi takav prenos mogao da se ostvari potrebno je formirati sazvežđe satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

Za njegovo formiranje bi, prema proceni sajta ComNews, trebalo izdvojiti oko milijardu dolara. Ocene ruskih stručnjaka upućuju na to da su komercijalni aspekti formiranja ovakve mreže nejasni, i pored toga što su slični projekti već uspešno realizovani u drugim zemljama.

Očekuje se da nova mreža, koja ne bi predstavljala zamenu na postojeću infrastrukturu, ostvaruje vršni prenos podataka od 10 do 20 Mbit/s, dok će prosečna brzina iznositi 1-2 Mbit/s. Zbog toga se na ovu hibridnu mrežu gleda samo kao na način organizovanja komunikacije na mestima gde ona trenutno ne postoji.

Ruska strategija razvoja telekomunkcione industrije za period između 2024. i 2035. godine predviđa stvaranje hibridne mreže, navodi 24 Gadget, ali trenutno nije poznato koji je sledeći korak koji će uslediti nakon zahteva za dodelu frekvencija. Iz MTS-a su odbili da za Izvestiju komentarišu planove za izgradnju mreže satelita.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:59
Počela prodaja komercijalnih satelita u Kini
Izvor: Kineska medijska grupacija
Izvor: Kineska medijska grupacija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA