Zvanično: Apple nevoljno otvara iOS! Alternativne prodavnice aplikacija stižu u EU, ali ne i u Srbiju? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvanično: Apple nevoljno otvara iOS! Alternativne prodavnice aplikacija stižu u EU, ali ne i u Srbiju?

Autor Ilija Baošić

Ukoliko ste se nadali da će iOS postati kao Android, bojimo se da Apple nije spreman da svojih korisnicima ponudi tu slobodu.

 Apple iOS, Safari i App Store Izvor: Apple

Apple je zvanično najavio ono što smo svi čekali - korisnici će moći da instaliraju aplikacije izvan App Store prodavnice. Ova promena, koju je kompanija Zakonom o digitalnim tržištima EU bila primorana da uvede, stiže u martu 2024, kada iPhone korisnici dobiju iOS 17.4 ažuriranje.

To nije sve. Apple će bankarskim aplikacijama i drugim metodama beskontaktnog plaćanja dozvoliti pristup NFC čipu, a menja se i način na koji pregledači funkcionišu.

Međutim, ostaje neizvesno da li će ove promene biti dostupne u Srbiji, ali hajde da prvo vidimo kako će one izgledati.

Pregledači šire krila

 Safari pregledač Izvor: Unsplash

Pregledači na iOS operativnom sistemu će od marta 2024. moći da koriste endžin po izboru, odnosno ključnu komponentu svakog pregledača, čiji glavni zadatak je transformicija resursa veb-stranice u interaktivni sadržaj.

Do sada, pregledači su morali da koriste WebKit, endžin koji je razvio Apple, ali developeri će uskoro moći da koriste druga rešenja, poput Blink (Chrome, Edge) ili Gecko (Firefox) endžina.

Dodatno, prilikom prvog otvaranja Safari pregledača nakon iOS 17.4 nadogradnje, korisnicima će biti ponuđena alternativna rešenja za surfovanje internetom.

Instalacija aplikacija izvan App Store prodavnice

 Instalacija aplikacija izvan App Store Izvor: YouTube / zollotech

Najveća promena koju Apple uvodi je instalacija aplikacija izvan App Store-a, što će korisnicima prvi put biti omogućeno kroz alternativne prodavnice aplikacija. Gigant iz Kupertina developerima stavlja na raspolaganje neophodne alatke za otvaranje sopstvenih prodavnica aplikacija, preko kojih će se vršiti distribucija.

Developeri će moći da biraju u kojim prodavnicama će njihove aplikacije biti dostupne, a ukoliko to žele, u potpunosti mogu da izbegnu App Store.

Apple ostaje Apple, a Srbija bez promena?

Jasno je kao dan da Apple nevoljno donesi ove promene. Kompanija je u saopštenju na zvaničnom sajtu preko 20 puta upotrebila reč "rizik" i jasno stavila do znanja da uvođenje alternativnih prodavnica aplikacija stiže samo zato što ju je na to primorao Zakon o digitalnim tržištima Evropske unije. Posledica ovog stava bi mogla da bude nedostupnost ovih promena u Srbiji.

Promene na koje je Evropska unija primoravala velike kompanije su se u velikoj meri prelivale i na Srbiju. Međutim, izgleda da je Apple spreman da se bori za svakog korisnika, a najava toga se nazire u saopštenju, u kojem je jasno naznačeno da se promene odnose samo na 27 članica EU.

"Promene koje danas najavljujemo su u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima, a istovremeno štite EU korisnike od neizbežnog povećanja pretnji po privatnost i bezbednost koje ovaj zakon donosi. Naš prioritet ostaje stvaranje najboljeg i najsigurnijeg mogućeg iskustva za naše korisnike u EU i širom sveta", kaže Fil Šiler iz kompanije Apple.

Kako će to korisnici biti zaštićeni od "pretnji koje Zakon o digitalnim tržištima neizbežno donosi"? Tako što će Apple krenuti dobro utabanim "zašto jednostavno kad može komplikovano" putem.

Da krenemo redom...

Pre svega, nema naznaka da će korisnici aplikacije moći da instaliraju izvan prodavnica aplikacija kao što je to slučaj na Android uređajima, a one koje se distribuiraju alternativnim putem će i dalje morati da prođu proveru kompanije, za koju Apple tvrdi da će delom biti automatska, a delom posao sigurnosnih stručnjaka.

Aplikacije će dobiti "instalacioni ključ" tek kada ispune ovih pet uslova:

  • Tačnost - aplikacije moraju da tačno reprezentuju developera, sposobnosti i troškove korisnika.
  • Funkcionalnost - binarne datoteke moraju biti pregledne, bez ozbiljnih bagova i kompatibilne sa trenutnom verzijom iOS-a. Ne mogu manipulisati softverom ili hardverom na način koji će negativno uticati na korisničko iskustvo.
  • Bezbednost - aplikacije ne smeju promovisati fizičko nasilje.
  • Sigurnost - aplikacije ne smeju vršiti distribuciju malvera ili sumnjivog, neželjenog softvera. Ne smeju da preuzimaju izvršne kodove, čitaju izvan "kontejnera" ili da upućuju korisnike da smanje sigurnost na uređaju.
  • Privatnost - aplikacije ne smeju da prikupljaju ili prenosi privatne, poverljive podatke bez znanja korisnika ili na način koji je suprotan navedenoj svrsi softvera.

Ukoliko Apple naknadno utvrdi da je neka aplikacija maliciozna ili da ne poštuje smernice, onemogućiće njenu dalju instalaciju na drugim iPhone telefonima. Dodatno, Apple objašnjava da će developeri alternativnih prodavnica aplikacija biti odgovorni za poštovanje unapred određenih smernica kako bi korisnici i drugi developeri bili zaštićeni.

Menjaju se i iznosi koje će developeri morati da plaćaju kompaniji Apple u EU, a uslovi sadrže tri elementa:

  • Aplikacije koje se distribuiraju putem App Store prodavnice će plaćati proviziju od 10%, dok će se provizija od 17% naplaćivati za transakciju digitalne robe i usluga.
  • Aplikacije koje koriste App Store obradu plaćanja će morati da Apple-u plate dodatnih 3%.
  • Aplikacije koje se distribuiraju putem App Store prodavnice ili alternativnim putem će morati da plate 0,5 evra za svaku novu instalaciju u godini nakon što pređu prag od milion instalacija.

Naravno, ostaje nam da sačekamo kranji rok - 7. mart 2024. godine - nakon čega ćemo videti da li se ovakve odluke zaista pridržavaju Zakona o digitalnim tržištima, kao i da li će stići u Srbiju.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:16
Hjungmin Son odbija da pipne iPhone
Izvor: TikTok / @stevie_king
Izvor: TikTok / @stevie_king

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NoName

Poenta sa Appleom je bas to, zatvoreni sistem, gde ne moze svako da radi sta hoce i zeli, imaju svoju kulturu, otvarnje sistema je unistavanje Apple sistema. Ako hoces otvoreni sistem uzmes Android, ako hoces jednostavni sistem kojem ne moze svako da pridje uzmes Apple. Ovo je skrnavljenje od strane Googla, da se unisti Apple

Bole

@NoName Kakve veze ima google,ovo je eu...ali nije ni bitno,ko hoce sigurnost imace samo apple store,ovi drugi ce imati otkljucan iphone bez da ga otkljucavaju.

Bgd

Apple se unistava bukvalno.