Google počeo akciju "uništavanja" kolačića, prvih 1% korisnika Chrome-a već na meti: Da li ste i vi među njima? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google počeo akciju "uništavanja" kolačića, prvih 1% korisnika Chrome-a već na meti: Da li ste i vi među njima?

Autor Miloš B. Jovanović

Korisnicima obuhvaćenim akcijom biće poslato obaveštenje da su baš oni među prvima koji dobijaju Tracking Protection funkciju, koja ograničava sajtove da koriste eksterne kolačiće za praćenje njihovih onlajn aktivnosti

 Google Chrome _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Kao što je to sredinom decembra i najavio, Google je počeo sa uklanjanjem kolačića za praćenje aktivnosti jednom delu korisnika popularnog internet pregledača Google Chrome.

U četvrtak 4. januara taj internet gigant je uveo zaštitu od praćenja za 1 odsto korisnika Chrome-a kao deo pomenute inicijative za zaštitu privatnosti korisnika, čiji cilj je eliminisanje svih kolačića trećih strana (third party cookies) do početka druge polovine 2024. godine.

Akcija kojom je, bar u početku, obuhvaćeno ukupno oko 30 miliona korisnika, deo je Google-ovog Privacy Sandbox projekta. Inače, Google Chrome ima gotovo polovinu globalnog tržišnog učešća u odnosu na ostale internet pregledače.

Kada pokrenu Chrome na svojim računarima, korisnici koji budu obuhvaćeni ovom akcijom dobiće obaveštenje da su baš oni među prvima koji dobijaju Tracking Protection funkciju koja ograničava sajtove da koriste eksterne kolačiće za praćenje njihovih onlajn aktivnosti.

Međutim, kako ne bi došlo do rušenja nekih sajtova za koje su korisnici ranije definisali svoje postavke ili onih koji se još uvek prilagođavaju na ovu promenu, Google je odabranim korisnicima ostavio mogućnost da privremeno dozvole eksterne kolačiće.

Google će, nakon ove "probne" akcije, u narednim mesecima nastaviti korisnicima da isporučuje Tracking Protection, i to sve dok ova vrsta zaštite od eksternih kolačića ne bude onemogućia za sve Chrome korisnike, šti je predviđeno do sredine 2024. godine.

Uklanjanje kolačića trećih strana je, inače, potez koji je konkurencija već ranije preduzimala: Apple na Safari-ju 2020. i Mozilla na svom pregledaču Firefox još 2019. godine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:04
Otkrila prevaru preko Google Maps
Izvor: Tiktok/ julianalima.julie
Izvor: Tiktok/ julianalima.julie

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA