Google uskoro počinje sa brisanjem Gmail naloga, reagujte na vreme | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google uskoro počinje sa brisanjem Gmail naloga, reagujte na vreme

Autor Ilija Baošić

Evo šta treba da uradite ako ne želite da ostanete bez neaktivnog Google naloga.

 Google servisi Izvor: Shutterstock / Primakov

Google će od 1. decembra početi da briše Gmail naloge koji su bili neaktivni u prethodne dve godine, a kako smo udaljeni manje od mesec dana od tog datuma, sada je pravo vreme da reagujete i sprečite takav ishod.

Prethodno, ukoliko duži vremenski period niste koristili svoj Gmail nalog, bilo da je u pitanju rezerva ili primarno rešenje, Google bi obrisao sve podatke povezane sa njim, ali isti bi i dalje ostao aktivan. Međutim, tehnološki gigant sada smatra da takvi nalozi predstavljaju bezbednosni rizik ukoliko padnu u ruke zlonamernih aktera, te da je bolje da zauvek nestanu.

Ipak, iako sat otkucava, još uvek nije kasno da se potencijalno neaktivni nalozi spase, pogotovo ako im i dalje imate pristup.

Kako Google raspoznaje aktivne Gmail naloge

 Novi Gmail izgled Izvor: Google

Google će okarakterisati svaki Gmail nalog koji je u upotrebi kao aktivan. Kako ovi nalozi ne služe samo za slanje i primanje mejlova, već i za pristup svim Google servisima, kompanija kaže da aktivnost podrazumeva neke od sledećih radnji:

  • Čitanje primljenih mejlova
  • Slanje mejlova
  • Korišćenje YouTube platforme
  • Razmena slika
  • Preuzimanje aplikacija sa Google Play prodavnice
  • Korišćenje Google pretrage
  • Prijavljivanje na servise treće strane pomoću "Sign in with Google" opcije

Kako sprečiti brisanje neaktivnog Gmail naloga

Ukoliko u prethodnom periodu niste koristili svoj glavni ili rezervni Gmail nalog za izvršavanje neke od prethodno navedenih radnji, brisanje neaktivnog naloga ćete sprečiti tako što ćete se ulogovati na isti, a zatim izvršiti neke ili sve od njih.

Ako pitate Google, nije važno da li ćete to učiniti putem telefona, tableta, računara ili preko nekog drugog uređaja.

Da li je vaš Gmail nalog neaktivan?

Kada osvane 1. decembar, nalozi koji će biti obrisani su oni koji su proveli dve ili više godina u neaktivnosti. Naravno, ovo će se nastaviti u budućnosti, pa nalog koji tog dana neće prestati da postoji, možda hoće šest meseci kasnije. S tim na umu, s pravom se postavlja pitanje - kako znati da se Gmail nalog smatra neaktivnim, odnosno da je u opasnosti od brisanja?

Odgovor je da će vas Google obavestiti o tome slanjem mejla. Međutim, ovde se javlja problem, jer ne možete videti mejl o neaktivnom nalogu osim ako se ne ulogujete na neaktivan nalog, a ako već proveravate neaktivan nalog s vremena na vreme - on se verovatno neće smatrati neaktivnim.

Zato, kako biste izbegli ovu "kvaku 22", Google savetuje da sve potencijalno neaktivne naloge odmah povežete sa glavnim, jer će mejl o neaktivnosti u tom slučaju stići na sve povezane naloge.

BONUS VIDEO:

Novi Gmail VIDEO
Izvor: Google Workspace

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA