Pretplata za Facebook i Instagram stiže u EU: Evo šta to znači i koliko košta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pretplata za Facebook i Instagram stiže u EU: Evo šta to znači i koliko košta

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korišćenja njenih društvenih mreža uz prikazivanje oglasa, kao i korišćenje bez prikazivanja oglasa – ali uz pretplatu

 Meta uvodi Meta Verified pretplatu za Facebook i Instagram Izvor: Smartlife

Korisnicima Facebook-a i Instagram-a u zemljama članicama Evropske unije biće ponuđen plan pretplate za korišćenje tih platformi bez reklama, u sukladu sa propisima EU, saopštila je Meta.

Mesečni plan pretplate će za korisnike u EU i Švajcarskoj iznositi 9,99 evra, za desktop korisnike, dok će korisnici Android i iOS uređaja mesečno morati da izdvoje 12,99 evra.

Propisi Brisela mogli bi da ogranče mogućnosti Mete da personalizuje reklame prema navikama korisnike bez njihovog pristanka, čime bi ugrozili njen glavni izvor prihoda.

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korišćenja njenih društvenih mreža uz prikazivanje oglasa, kao i korišćenje bez prikazivanja oglasa – ali uz pretplatu.

To bi korisnike moglo da navede da se odluče za prvu opciju i na taj način pomognu Meti da prihvati propise, a da pritom ne menja model poslovanja sa prikazivanjem personalizovanih reklama i oglasa.

Inače, najpopularnija svetska društvena mreža – Facebook, već duže vreme je pod pritiskom antimonopolskog zakonodavstva EU.

Meta je u julu izgubila bitku sa evropskim sudstvom zbog nepoštovanja nemačke odredbe o ograničavanju podataka. Prethodno je irska Komisija za zaštitu podataka Meti razrezala kaznu od 390 miliona evra.

Tom prilikom, izvršni direktor Mete Mete Mark Zakerberg je upozoren da ne može da koristi takozvani "ugovor" kao pravnu osnovu za slanje reklama korisnicima na osnovu njihovoh online aktivnosti.

Meta je kasnije objavila da će od korisnika u EU tražiti pristanak pre nego što kompanijama omogući ciljano oglašavanje, kako bi zahtevi regulatora bili zadovoljeni.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:00
Metaverzum
Izvor: Meta
Izvor: Meta

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA