Drakonska kazna za TikTok: 345 miliona evra zbog izlaganja maloletnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drakonska kazna za TikTok: 345 miliona evra zbog izlaganja maloletnika

Korisnici između 13 i 17 godina vođeni kroz proces prijavljivanja na mrežu na način koji je rezultirao time da njihovi nalozi budu objavljeni kao javni, saopštila je irska komisija za zaštitu podataka

 TikTok na telefonu Izvor: Smart Life/ Unsplash

TikTok je kažnjen sa 345 miliona evra zbog kršenja zakona Evropske unije o zaštiti podataka, što podrazumeva neuspeh da se zaštite dečiji nalozi, kao i da se maloletni korisnici zaštite od očiju javnosti.

Irski regulator, zadužen za nadgledanje TikToka na teritoriji EU, je saopšto da je kineska video aplikacija počinila monogostruko kršenje GDPR pravila:

  • omogućavanje javnog pregledanja dečijih naloga "po difoltu",
  • omogućavanje javnih komentara na tim nalozima,
  • ne proveranje da li je odrasla osoba omogućila pristup dečjem nalogu njegov roditelj ili staratelj,
  • ne uzimanje u obzir rizika postovanja na profilu deteta mlađeg od 13 godina, kada je njegov profil javno vidljiv i dostupan svima.

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) je saopštila da su korisnici između 13 i 17 godina starosti vođeni kroz proces prijavljivanja na mrežu na način koji je rezultirao time da njihovi nalozi budu podešeni kao javni – što znači da bilo ko može da ih vidi i komentariše, piše Gardijan.

Takođe, kao propust se navodi i to da ne postoji provera da li je starija osoba koja ima kontrolu nad dečijim nalogom zaista roditelj ili staratelj deteta.

DPC je presudio da je TikTok, koji propisuje da najmlađi korisnici moraju da imaju minimum 13 godina, nije pravilno uzeo u obzir rizik koji za maloletne korisnike predstavlja davanje pristupa platformi.

Nova odluka DPC-a stiže nakon što je TikTok prethodno u Velikoj Britaniji u aprilu kažnjen sa 14,8 miliona evra, zbog nelegalne obrade podataka 1,4 miliona dece mlađe od 13 godina, koja su koristila platformu bez saglasnosti roditelja ili staratelja.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:07
MUP SRBIJE NA TIKTOKU, POPULARNOST UZ RIZIK? Evo šta kažu stručnjaci o nalogu naše policije na popularnoj društvenoj mreži
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA