Neverovatna presuda suda: 👍 emodži je jednako validan kao potpis na ugovoru | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatna presuda suda: 👍 emodži je jednako validan kao potpis na ugovoru

Pazite kakve emodžije šaljete i kome, upravo se desio presedan u modernoj komunikaciji. 😱

 Sud presudio da je palac gore emodži validan kao potpis Izvor: Unsplash, Pixabay

Teško je poverovati da emodžiji, sličice koje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji, mogu biti pravno obavezujuće, međutim, kanadski sud smatra da mogu i jesu. Zapravo, u neverovatnoj presudi sudije iz Saskačevana,  emodži je jednako validan kao i potpis na ugovoru.

Spor se vodio između kupca žitarica i farmera koji je pristao da mu proda 86 tona lana po ceni od 13 dolara po bušelu. Kupac je farmeru prosledio ugovor i zamolio ga da potvrdi dogovor, na šta je farmer odgovorio "palac gore" emodžijem.

Međutim, kada je farmer odustao od dogovora zbog skoka cene lana, kupac ga je tužio, tvrdeći pred sudom da je emodži predstavljao potvrdu dogovora. U neverovatnoj odluci, sudija se složio, i naredio farmeru da plati kupcu odštetu od skoro 62.000 dolara.

Kris Ahter, pomenuti farmer, rekao je pred sudom da palac gore nije predstavljao njegov pristanak, već da ga je poslao samo kako bi potvrdio da je primio ugovor koji je planirao naknadno da pogleda. Na njegovu žalost, sudija se vodio definicijom ovog emodžija koja glasi da je u pitanju sličica koja "izražava odobravanje, pristanak ili ohrabrenje u digitalnoj komunikaciji, posebno u zapadnim kulturama" i presudio u korist kupca.

"Ovaj sud smatra da je  emodži netradicionalno sredstvo za potpisivanje dokumenta, ali u ovim okolnostima presuđuje da je u pitanju validan način da se da pristanak", napisao je sudija Timoti Kin u presudi.

Odbrana je tvrdila da će ovakva presuda biti presedan koji će podstaći niz ovakvih slučajeva u kojima će emodžiji biti interpretirani na različite načine. Sud se nije složio sa ovim argumentom, ali recite nam u komentarima šta vi mislite.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:00
Viral - Emotikoni
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samo u Kanadi

Ali farmer će oboriti presudu jer je sirektno posprdna sa sistemom. Neće sudija više voditi sporove ni oko toga sa li kokoska snela jaje na ovoj ili inoj strani plota

beogradska seljačina

Samo goni, trebalo je da plati x10, ovo je globalni jajarium.

Anne

Po zakonu u Srbiji, emodzi nema pravnu snagu. Nigde ne pise I ne moze da bude primenjeno. Ne znam zakone u Kanadi.