5G mreže su ključ ekonomskog i industrijskog razvoja i održivosti poslovanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G mreže su ključ ekonomskog i industrijskog razvoja i održivosti poslovanja

Autor Marko Čavić

Kompanija Huawei ubrzava razvoj i implementaciju 5G mreža kako bi pomogla ekonomski razvoj i kvalitet života širom sveta.

 Huawei MBBF 2022 Bangkok Tajland (73).jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Nakon Londona i Dubaija grad domaćin 13. Global Boradband Forum konferencije bio je Bangkok od 25. do 26. oktobra.

Na događaju na kojem se susreću svetski lideri koji oblikuju 5G i globalnu industriju telekomunikacija, kojem su podršku dali i GSMA asocijacija i GTI, predstavljene su inovacije o 5G i 5,5G mrežama, ali je naglašena i neophodnost bržeg razvoja ovih tehnologija, koje će pomoći industrijski i ekonomski razvoj svih delova sveta.

Kompanija Huawei, koja stoji iza MBBF-a, pokazala je odmah na uvodnom predavanju šta će sve doneti bliska budućnost, kad se publici obratila ZERO, konferansije kreiran veštačkom inteligencijom, koja je vodila program samostalno, bez uobičajenih voditelja. Učesnike i novinare na uvodnom predavanju pozdravio je i Ken Hu, jedan od rotirajućih predsednika kompanije Huawei, koji je objavio da 5G i 5,5G mreže u najbližoj budućnosti moraju da postanu dostupne svima i budu stub razvoja, jer omogućavaju bolje iskorišćavanje svih potencijala industrije, poslovanja i života.

Snažna podrška GSMA asocijacije

Prema objavljenoj statistici GSMA asocijacije, koja pruža snažnu podršku Forumu, 5G je trenutno stigao do samo 30% svetske populacije, uz tržišnu vrednost koja je tokom 2020. godine dostigla preko 5% svetskog BDP-a. Jedan od najzanimljivijih primera primene nove tehnologije, koji je istovremeno i veoma jak dokaz neophodnosti primene 5G i 5,5G rešenja, jeste jedna od najvećih bolnica u Bangkoku, u kojoj je omogućena dijagnostika na daljinu, brze intervencije i prijem i vođenje toka lečenja pacijenta pomoću mreže poslednje generacije.

Buduće mreže 5G i 5,5G biće, prema rečima direktorke marketinga GSMA asocijacije Lare Devar, moraju biti zasnovane na tri stuba - Cloud rešenjima, sistem integracijama i boljem iskorišćenju analize podataka, ali uz neophodnu pomoć operatora lokalno i globalno.

Trenutno postoji 230 5G mreža sa preko 3 miliona baznih stanica širom sveta sa preko 700 miliona aktivnih korisnika

Ken Hu, Huawei

5G mreže će u svetu dostići preko milijardu korisnika do kraja 2022. godine, a razvoj novih tehnologija moći će da pomogne u postizanju 0% karbonskog otiska do kraja 2050, kojem svi zajedno težimo. Takođe, mreže nove generacije omogućiće bolju ili pokrivenost prvi put na okeanima, za izvore obnovljive energije, pomoći će transport i logističke usluge, uspostavu različitih AI usluga, daljinsku kontrolu i povezivanje automatskih vozila i letelica, između ostalog. Mreže 5G i 5,5G generacije donose preko 10 puta bolje iskustvo korišćenja u odnosu na ranije generacije, a već preko 60% isporučenih telefona širom sveta dolazi sa 5G konekcijom u svim cenovnim segmentima.

Predstavljena i praktična rešenja

Kompanija Huawei je sa svojim partnerima u Bangkoku, kao i na Tajlandu uopšte, predstavila i nove tehnologije, servise i inovacije u okviru 5G i 5,5G ekosistema, koji su već uspostavljeni i koriste se širom zemlje i azijskog kontinenta.

Među prisutnim kompanijama bile su MetaverseXR koja je vodeća kompanija u Metaverzum ekosistemu trenutno, Cyberrex kompanija zadužena za razvoj AR, VR, MR i XR sadržaja, Netboom kompanija, jedna od najvećih za razvoj Cloud tehnologija u Kini, Insta360 kompanija koja od 2015. godine proizvodi kamere za snimanje u 360 stepeni i razvija AR tehnologiju, kao i Rokid kompanija, koja od 2014. godine razvija interfejs za komunikaciju ljudi i mašina, odnosno ljudskog mozga i veštačke inteligencije.

Pogledajte

00:38
Huawei MBBF 2022 Metaverzum primer VIDEO
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Istovremeno sa predavanjima i kratkim studijama slučaja održana je i prezentacije inovativnih rešenja za partnere, predstavljanje novih tipova 5G antena koje su kompaktnije i moćnije, ali i već primenjenih tehnoloških 5G i 5,5G servisa, među kojima izdvajamo pametnu rasvetu. Novi tip antene i ulične rasvete, Easy Micro 3.1, u zavisnosti od toga gde je postavljena podešava ugao osvetljenja i ima mogućnost da obasja zgrade ili kolovoz i trotoare, uz istovremenu uštedu energije i lakše upravljanje na daljinu.

Easy Macro 3.1 sistemi montiraju se na klasične bandere, bez potrebe za posebnom infrastrukturom, teške su svega 17 kilograma i pokrivaju ugao osvetljenja od 20 stepeni za ulice, do 60 stepeni kad su u mogućnosti da osvetle zgrade od preko 100 metara. Ova rešenja koriste se već u gradovima na Tajlandu i Kini.

Pogledajte

01:00
Huawei MBBF 2022 Bangkok Tajland VIDEO
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirka

Da...samo iz JEDNOG I JEDINOG ugla tehnologije. A ZDRAVLJE, PRIRODA, ŽIVOTINJSKI SVET, PTICE, PČELE-?? SVE JE UGROŽENO ! OSIM TEHNOLOGIJE.