House of the Dragon sedma epizoda mračnija od svega… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

House of the Dragon sedma epizoda mračnija od svega…

Autor Marko Čavić

Opet se desilo, Kuća zmaja podsetila nas je na epizodu Igre prestola koju niko nije video. Bukvalno!

 HBO Max Kuća Zmaja premijera.jpg Izvor: HBO

I dok su se u sedmoj epizodi Kuće zmaja krali zmajevi, a glavni likovi doneli odluke koje će preokrenuti živote na samo njih samih, nego i svih posle njih, sećanja na najcrnju ikad snimljenu epizodu neke serije navirala su sama po sebi.

Epizoda Igre prestola koju i bukvalno niko nije video koliko je bila mračna, ponovila se i u Kući zmaja - sedmi nastavak serije režiser i ekipa snimatelja zamislili su potpuno drugačije, a mi je nismo videli kako treba.

U većem delu epizode boje su bile razmrljane, nejasne, lica aktera stapala su se sa pozadinama sumraka i jednoličnog neba, a na momente je bilo gotovo nemoguće gledati tako nešto. I zaista, na trenutke smo pomislili da je TV na kojem gledamo Kuću zmaja odlepio, da je za zamenu ili da jednostavno nešto ne valja.

A bilo je sve OK, jer su isti osećaj imali i milioni drugih gledalaca širom sveta!

Slagalica je počela da se sklapa i bilo je jasno da smo svi žrtve još jedne epizode serije koja se jednostavno ne vidi dobro. Tokom 2019. godine Migel Sapočnik, jedan od režisera Igre prestola snimio je epizodu The Long Night, koju nismo videli onda, a nismo ni nakon podešavanja televizora kad su nam iz produkcije poručili da su nam televizori krševi i kako bi trebalo pravilno da ih podesimo.

I ovog puta HBO Max je reagovao na kritike brojnih gledalaca, ali u nešto mirnijem tonu - manjak svetla u epizodi je namerna kreativna odluka, hvala vam!

Ono što se ovde desilo jeste to da su režiser i ekipa epizodu snimali, montirali i pogledali u savršeno kontrolisanom okruženju, koje uključuje bioskopske uslove, savršeno kalibrisane i najčešće OLED ekrane na kojima se sve odvija i monitore sposobne da prikažu najfinije nijanse tamnih, uglavnom sivih i crnih boja. To nije slučaj sa većinom naših televizora i desilo se to što se desilo - razmrljane boje koje se utapaju jedna u drugu.

Takođe, kompresija je odradila svoje. HBO Max nudi visok kvalitet streaming signala, ali samo toliko visok koliko je vaša internet veza u stanju da podnese, kao i vaš TV. Dakle, ako stream-ujete sliku u 4K, a vaš TV podržava samo Full HD i nema adekvatnu kalibraciju i tehničke mogućnosti slaba je vajda od dobrog protoka - sadržaj će biti nižeg kvaliteta i to će se neumitno odraziti i na to kako ga vi gledate.

Epizoda sedma Kuće zmaja, filmovi Kristofera Nolana ili Toma Kruza jednostavno su zamišljeni drugačije - da se gledaju u bioskopu, da im je isključena kompresija ili efekat Soap Opera i u svakom drugom slučaju će biti loši.

Tako je kako je i ne možemo više ništa da uradimo, osim da malo više zamračimo sobu i podešavamo sliku ručno dok ne bude gledljiva…

Jeste li i vi imali problema sa ovom epizodom?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 13

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Njuska

Ja gledao na piratima sve okej, al zato gledam Dahmera direktno preko netfliksa i neke epizode kao da su snimane u rezoluciji 720p.

Alex

Ne bih znala za osvetljenje jer sam izdrzala da pogledam samo prvih 20min epizode u iscekivanju da se nesto desi, da se nesto kaze novo, ali ne, vrti se jedno isto od pocetka serije, dijalozi su im nula, odabir glumaca takodje, sa toliko ulozenih para mogli su da naprave nesto interesantnije. U poredjenju sa prvih 7 epizoda GOT-a ovo je bas razocaravajuci projekat. Da nije GOT-a (tj da je izaslo ranije od GOT-a) ovo niko ne bi ni pogledao 2x..

Zbinjen

Serija je svejedno truba, bio mrak ili ne. Kao da su djeca pokušala da kopiraju GOT.