Kuća zmaja spalila Prstenove moći na piratskim sajtovima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuća zmaja spalila Prstenove moći na piratskim sajtovima!

Autor Marko Čavić

Ako ste se pitali koja serija je popularnija - ne pitajte se više, sve je jasno kao dan!

 house of the dragon i rings of the power torenti popularnost Izvor: HBO / Amazon Prime

Kuća zmaja (HBO) i Prstenovi moći (Amazon Prime) su serije koje već mesec i pod dana izazivaju ogromnu pažnju publike i kritike, što svojim sadržajem što samim tim što su povezane sa ranijim ostvarenjima kroz čiju prizmu ih posmatra veliki broj (potencijalnih) gledalaca.

Pojavile su se u manje od 10 dana razmaka i još jedna stvar im je zajednička - muku muče sa piratskim onlajn bioskopima, kakav je Stremio, koji emituju premijere novih epizoda uporedo sa HBO-om i Amazon Prime-om ili čak i pre njih!

Zbog svega ovoga pozabavili smo se vrlo zanimljivom statistikom i jedne i druge serije, piratskim sajtovima koji ih emituju i zaključak je da najskuplja serija ikad ne može da priđe čak ni blizu čuvenim zmajevima iz GoT prednastavka (ako ta reč uopšte postoji).

Zmajevi spalili Prstenove na piratima

Da bismo ovoj bici dodali još malo vatre ili magije, odlučili smo da pogledamo kako obe serije rade na piratskim sajtovima. Uz pomoć́ IKnow-a, pregledali smo i uporedili veliki uzorak višemilionskog globalno ostvarenog BitTorrent saobraćaja u poslednje dve nedelje (od 7. do 21. septembra) koji su jasno istakli pobednika bez ikakve sumnje.

House of the Dragon osvaja krunu sa više od 1,4 miliona procenjenih preuzimanja u danima špica tj. na dan emitovanja svake nove epizode. Tokom dve nedelje koliko su prikupljani uzorci podataka, serija je prikupila gotovo 10 miliona preuzimanja.

 house of the dragon i rings of power torenti popularnost Izvor: TorrentFreak

Gornji grafikon pokazuje da The Rings of Power nije ni blizu sa maksimalnim procenjenim brojem preuzimanja od oko 650 hiljada. Popularnost Amazon Prime serije obično nadmašuje Kuću zmaja sa minimalnom razlikom, koja traje vrlo kratko nakon objavljivanja nove epizode, ali posle drastično pada. Ukupno, za dve nedelje Amazon Prime serija prikupila je oko pet miliona preuzimanja.

Da biste imali jasnu sliku o tome koliko je Kuća zmaja popularna, reći ćemo vam da na dan objavljivanja svake epizode ona čini više od 10% svih ukupnih preuzimanja filmova i TV emisija, a to je procenta koji nije viđen dosta dugo i pamtimo ga iz Wonder Woman ere.

Ove podatke potvrđuje i još jedan izvor, MUSO kompanija, koja se bavi praćenjem piratskih aktivnosti na internetu za velike kompanije Holivuda i produkcijske kuće. Podaci MUSO-a, takođe tvrde da je HBO Max serija drastično popularnija i da je od 6. do 10. septembra imala 38,1% udela na Top 10 listi najviše piratizovanih sadržaja, dok je serija The Rings of Power imala 25,3%. Zajednički, dve serije su zauzele 63,4% udela u najpopularnijih 10 piratizovanih sadržaja u pomenutom periodu.

Ovo je jasan pokazatelj koliko su obe serije popularne.

Srbija nije u Top 10 piratskih sila

Srbija i zemlje iz okruženja nisu na listi država iz kojih dolazi najveći broj pirata koji preuzimaju ili stream-uju ove dve serije. Na vrhu je ubedljivo Rusija, koja inače muku muči s piratima, a sad posebno zbog različitih sankcija Zapada usled rata u Ukrajini. Slede Brazil, SAD, Indija, Velika Britanija, Južna Afrika, Kina (što je vrlo zanimljivo s obzirom na striktne zakone koji tamo važe), Filipini, Australija i Francuska.

Podaci koji se ovde dele pokrivaju veliki deo procenjenih javnih preuzimanja torenta. Međutim, ovo predstavlja samo mali deo svih aktivnosti piraterije, jer se pregledi na neovlašćenim sajtovima za strimovanje ne mogu tako lako meriti, ali su oni vrlo popularni i sve ih je teže pratiti.

Uz to, verujemo da su preuzimanja torenata dobar pokazatelj za opšte interesovanje pirata. Ipak, u ovom slučaju treba spomenuti i cene pretplata HBO Max i Amazon Prime. Amazon Prime je šire dostupan i dosta je povoljniji od HBO Max servisa, pa bi moglo biti moguće da se veći broj gledalaca uključuje legalno da prati The Rings of Power u odnosu na House of the Dragon.

Recimo, HBO Max još uvek nije zvanično dostupan u velikom broju evropskih zemalja, uključujući Italiju, Nemačku i druge velike države, što bi moglo da izazove tamošnje gledaoce da seriju potraže na torentima i pored vrlo striktnih i nemilosrdnih antipiratskih zakona i mera.

HBO i Amazon Prime se još čekaju

Nažalost, zvanična statistika još uvek izostaje. Prema Variety magazinu House of the Dragon ima do 30 miliona gledalaca koji plaćaju HBO Max pretplatu širom sveta po epizodi, dok The Lord of the Rings: The Rings of Power još uvek nema nikakvu zvaničnu statistiku s kojom bismo mogli da uporedimo gore iznete piratske brojke.

Za seriju Prstenovi moći znamo samo to da je premijerna epizoda privukla oko 25 miliona gledalaca.

Ipak, produkcija Kuće zmaja se posle emitovanja prve epizode pohvalila da je ovo bilo najveće "otvaranje" nove serije u Srbiji, ali i širom sveta gde je HBO Max ili neki drugi HBO servis dostupan. Za Prstenove moći ćemo morati još malo da sačekamo, očigledno…

Šta ste vi gledali, koja serija je bolja?

Anketa

The Rings of Power mišljenje?

  • Palac gore!

    60.4% (996)

  • Uaaaa!

    39.6% (653)

The Rings of Power mišljenje?

Rezultati

The Lord of the Rings: The Rings of Power VIDEO
Izvor: Prime Video
House of the Dragon Trailer VIDEO
Izvor: HBO Max

George R.R. Martin On Dragons & Their Magic u House of The Dragon VIDEO
Izvor: HBO Max

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bn

Gospodju prstenova vise ni ne gledam.

nr

@Bn I ja. Smor je bas. GOT je bomba.

Pogledaj 6 ep

@Bn Got je tek sm**e