Šta je Android 12L i kojim uređajima je namenjen | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Android 12L i kojim uređajima je namenjen

Autor Ilija Baošić

Evo šta treba da znate o operativnom sistemu za uređaje sa velikim ekranima.

 Samsung Galaxy Z Fold4 Uživo Slike 9.jpg Izvor: Smartlife

Iako je Android postojao na tabletima od pamtiveka, a korisničko iskustvo - uz nekoliko izuzetaka - bilo je, blago rečeno, upitnog kvaliteta, pošto Google nikada nije optimizovao svoj operativni sistem za velike ekrane. Neke kompanije, kao što je Samsung, preuzeli su stvari u svoje ruke i opremili svoju verziju operativnog sistema raznim funkcijama, poput DeX režima, ali uglavnom, Android tableti su bili na ničijoj zemlji.

Sumnjamo da je Google propustio silne žalbe korisnika da je njihov operativni zaostao, ali je nakon preduge tišine, kompanija ubrzo nakon lansiranja Android 12 verzije najavila i Android 12L - optimizovani OS za uređaje sa velikim ekranom. Dakle, šta je to što Android 12L donosi korisnicima?

Panel sa obaveštenjima

Revidirani OS koristi prednost dodatnog prostora za panel sa obaveštenjima. Uređaji sa velikim ekranima dobijaju dve odvojene kolone u panelu - na levoj strani se nalaze brza podešavanja, a na desnoj strani se nalaze sama obaveštenja. Ovi uređaji su ranije koristili gotovo identičan panel sa obaveštenjima kakav možemo da vidimo i običnim pametnim telefonima, te ova promena itekako ima smisla.

Možda će vas zanimati

"U 12L smo usavršili korisnički interfejs kako bismo Android učinili lepšim i lakšim za korišćenje na ekranima većim od 600 dp - preko obaveštenja, brzih podešavanja, zaključanog ekrana, poletnog ekrana i više", kaže Google na svom Android 12L sajtu za developere.

 12L-split-screen.jpg Izvor: Google

Multitasking

Android 12L dodaje taskbar kako bi učinio multitasking lakšim. Ova funkcija je podrazumevano omogućena na tabletima i uređajima na preklop. Taskbar, koji se nalazi na dnu ekrana, omogućava da pokretanje aplikacija u split-screen ili multitasking režimu prostim pre prevlačenjem aplikacije.

"Pokretanje aplikacija u split-screen režimu je popularan način multitaskinga, a u 12L smo olakšali otkrivanje i korišćenje ovog režima", kaže Google.

 12L-multitasking.gif Izvor: Google

Kompatibilnost

Kompanija takođe donosi poboljšano iskustvo kompatibilnosti koje će obezbediti da vertikalne aplikacije izgledaju malo lepše na velikim ekranima. Na primer, na slici ispod možete videti blago zakrivljene ivice aplikacije dok je ekran u horizontalnom položaju.

 12L-compatibility-mode.jpg Izvor: Google

Kada stiže Android 12L?

Android 12L je već stigao. Tačnije, Samsung Galaxy Z Fold4 je prvi uređaj koji se prodaje sa ovim operativnim sistemom. Očekuje se da i mnogi drugi uređaji dobiju ovu nadogradnju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA