Intenzivni napadi proruske hakerske grupe na Litvaniju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Intenzivni napadi proruske hakerske grupe na Litvaniju

Autor Ilija Baošić

Proruska hakerska grupa Killnet je preuzela zasluge za napade

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Max Bender

Internet usluge u Litvaniji našle su se u ponedeljak pod "intenzivnim“ DDoS napadima, za koje je proruska hakerska grupa Killnet preuzela zasluge. Killnet je rekao da su njihovi napadi bili odmazda zbog nedavne zabrane Litvanije na tranzit robe u Kalinjingrad.

Vlada Litvanije je saopštila da su napadi poremetili delove bezbedne nacionalne mreže za prenos podataka, za koju kaže da je "jedna od kritičnih komponenti litvanske strategije obezbeđivanja nacionalne bezbednosti u sajber prostoru”, kao i da je "izgrađena da bude operativna tokom kriza ili rata, kako bi obezbedila kontinuitet delovanja kritičnih institucija". Glavni centar za državne telekomunikacije u zemlji je identifikovao sajtove koji su najviše pogođeni u realnom vremenu i pomagao im da ublaže napade, dok je takođe radio sa međunarodnim dobavljačima veb usluga.

Možda će vas zanimati

"Velika je verovatnoća da će se ovakvi ili još intenzivniji napadi nastaviti u narednim danima, posebno protiv sektora komunikacija, energetike i finansija", rekao je Jonas Skardinskas, vršilac dužnosti direktora litvanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost.

Članovi Killneta su iskoristili aplikaciju Telegram kako bi se pohvalili napadima i osudili vladu Litvanije zbog blokiranja isporuka neke robe u Kalinjingrad, koji se nalazi između Litvanije i Poljske, i povezan je sa ostatkom Rusije železničkom vezom preko Litvanije.

"Nastavljamo da nedvosmisleno nagoveštavamo litvanskim vlastima da treba odmah da povuku svoju odluku o zabrani tranzita ruskog tereta između Kalinjingradske oblasti i Rusije", navodi se u jednoj poruci. Tvrdi se da su sajtovi četiri aerodroma u ovoj baltičkoj zemlji osakaćeni. "Zahvaljujući našim napadima, oni su i dalje dostupni samo sa litvanskih IP adresa, a njihova brzina rada, blago rečeno, nije baš u najboljem stanju".

Od početka rata u Ukrajini, mnoštvo hakerskih napada je došlo od grupa koje se podržavaju neku od zaraćenih strana. U januaru su, na primer, belorusije hakeri rekli da su zarazili mrežu državnog železničkog sistema ransomware softverom i da će dati ključ za dešifrovanje samo ako predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prestane da pomaže ruskim trupama.

Hakeri koji podržavaju Rusiju, u međuvremenu su izbacili malver pod nazivom AcidRain, koji je korišćen u sajber napadu, koji je sabotirao hiljade satelitskih modema koje koriste Viasat korisnici.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA