KAKO JE NASTAO PRVI SELFI NA SVETU: Danas su uobičajena stvar, ali su pre 200 godina bili revolucija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO JE NASTAO PRVI SELFI NA SVETU: Danas su uobičajena stvar, ali su pre 200 godina bili revolucija

Selfi nije od juče, a prvi je nastao pre skoro dvesta godina, kada je čovek po imenu Robert Kornelijus 1839. godine okrenuo kameru prema sebi i napravio početni korak.

 Selfi fotografija telefon Izvor: Smart Life/ Pexels/ Viktoria Slowikowska

Sve je više studija koje upozoravaju da previše vremena provodima zagledani u pametne telefone –zatrpani smo nerealističnim predstavama života, pa se od nas očekuje da se brzo organizujemo i postanemo najbolja verzija sebe – savršeno lice, savršen struk, savršena težina, savršen doručak, savršen dom.

Iz toga je nastala i takozvana „selfi kultura“, a s njom se povećao broj raznih poremećaja, najpre onih koji se tiču ishrane i doživljaja sopstvenog tela.

Možda će vas zanimati

Nije sve počelo juče – krajem osamdesetih godina prošlog veka pojavila se ideja da rešenje svih problema leži u tome da verujemo da smo jedinstveni i savršeni baš takvi kakvi jesmo, pa su se u istraživanje samopouzdanja ulagale velike sume novca – pojedincima je obećavano da će procvetati čim povećaju količinu samopouzdanja.

Više od trideset godina kasnije rezultat je nešto drugačiji od onoga što se očekivalo, pa je nekoliko generacija već stasalo u okruženjima u kojima su bile potpuno zaštićene od neuspeha, jer se smatralo da se tako najbolje gradi samopouzdanje.

Oni koji na svoje društvene mreže često postavljaju selfi fotografije ipak se pre doživljavaju kao usamljeni, nego kao prepuni samopouzdanja, a to potvrđuju i istraživanja koja se bave ovim fenomenom. Neki već govore i o „selfitisu“, te o tome da opsesivno snimanje ovakvih fotografija i postavljanje na društvene mreže može da bude znak nekog mentalnog oboljenja.

U jednoj studiji iz 2017. godine poremećaj je opisan kao potreba za preteranim snimanjem i deljenjem sopstvenih fotografija, a kako bi oni koji to čine popravili samopouzdanje, raspoloženje i zadovoljili potrebe za društvenim nadmetanjem i konformizmom.

Selfi ipak nije od juče, a prvi je nastao pre skoro dvesta godina, kada je čovek po imenu Robert Kornelijus 1839. godine okrenuo kameru prema sebi i napravio početni korak. Za taj snimak je bilo potrebno mnogo više truda nego za ove koje poznajemo danas, budući da je napravljen tehnikom dagerotipije – slika se dobijala na bakarnoj ploči koja se stavljala u drvenu kutiju, pa se posle izlagala pari živog srebra dok ne bi postala vidljiva. Dakle, komplikovan proces.

Prvi selfi
Izvor: Smart Life/ @CBS Sunday Morning

Kornelijus je ispred aparata morao da stoji oko 15 minuta da bi napravio ono što danas zovemo selfi fotografijom. Njegov foto-portret se čuva u biblioteci američkog Kongresa.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Najjaci su mi oni/one sto se slikaju u ogledalu pa im se lice ne vidi od telefona. Mislim, koja je poenta toga?

Beogradska seljačina

Original faca sa kanala Carbuyer i Carwow.