BRZI FILMOVI OD 10 MINUTA NAPRAVILI ŠTETU OD 866 MILIONA DOLARA: Kratke verzije filmova osvanule na YouTube platformi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRZI FILMOVI OD 10 MINUTA NAPRAVILI ŠTETU OD 866 MILIONA DOLARA: Kratke verzije filmova osvanule na YouTube platformi

Da li bi vi gledali film od 10 minuta koji vam otkriva celu radnju?

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ JESHOOTS

Trojica muškaraca su uhapšena u Japanu nakon što su prekršili zakon o intelektualnoj svojini u toj zemlji kada su postavljali kratke verzije popularnih filmova na YouTube-u.

Ovakav sadržaj je izuzetno popularan u Japanu, o čemu govori podatak da ti snimci imaju ukupno 477 miliona pregleda.

Možda će vas zanimati:

Naime, ovi "brzi filmovi" sadrže klipove i nepokretne slike koje objašnjavaju šta se dešava u filmu, ali njihovi kreatori nisu dobili dozvolu od nosilaca autorskih prava kao što su kompanije za distribuciju filmova. Ti video snimci traju oko desetak minuta i objašnjavaju celu radnju filma, od početka do samog kraja, a sve kako bi uštedeli vreme da ne gledate ceo film.

Tamošnja policija je istakla da su te tri osobe u periodu od 7. juna 2020. godine, pa sve do 21. jula iste godine plasirali pet takvih filmova, a veoma interesantno je da su kreatori dobili prihod od reklama i broja pregleda, prenosi Japan Times. Google, u čijem je vlasništvu YouTube se nije oglašavao zbog ovog spora.

Zakoni o autorskim pravima su složeni i razlikuju se od zemlje do zemlje. Japanska vladina agencija za kulturna pitanja kaže da su izuzeci od japanskih zakona o autorskim pravima „strogo postavljeni kako se ne bi nepotrebno naštetilo interesima vlasnika autorskih prava i kako bi sprečili da se ometa normalna upotreba dela zaštićenih autorskim pravima“.

Ovakvi filmovi su prvi put uočeni u junu 2020. godine, a do 14. juna 2021. godine CODA (Content Overseas Distribution Association) je pronašla 55 naloga koji su postavili na svoje profile ilegalne brze filmove, što je rezultiralo da na YouTube-u imaju 477 miliona pregleda. Isto udruženje procenjuje štetu vlasnicima autorskih prava zbog ovih video snimaka na više od 866 miliona dolara.

U snimku na kraju teksta se nalazi izveštaj sa japanske televizije. "Gledao sam jedan brzi film juče. Sramota me je što ću ovo reći, ali neću se mučiti više sa gledanjem filma" - istakao je jedan od voditelja. Usledilo je pitanje drugog voditelja: "Nakon što odgledate brzi film, da li ljudi osećaju potrebu da pogledaju ceo film?"

Prvo hapšenje autora "brzih filmova"
Izvor: ANNnewsCH

Da su legalni, da li bi vi gledali brze filmove?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Japan beše kolonija američkih spojenih država. A svi filmovi zapadnog sveta u poslednjih 20 godina su baš kao da ih direktno pravi Grand/Renome produkcija po strogim pravilima mladobosanske filozofske akademije. Prema tome, glupom dovoljno. I više nego dovoljno.