KAKO SU SE PROVERAVALI MEJLOVI PRE 37 GODINA: Pogledajte kako je nekada ova tehnologija izgledala | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SU SE PROVERAVALI MEJLOVI PRE 37 GODINA: Pogledajte kako je nekada ova tehnologija izgledala

Jedan viralan video sa društvenih mreža pokazao kako se elektronska pošta ranije proveravala.

  Izvor: YouTube / Printscreen/ ThamesTv

Evolucija interneta nas je dovela do toga da se razmenjivanje informacija odvija u svega nekoliko sekundi.

Komercijalna upotreba interneta je počela devedesetih godina (World Wide Web je nastao 1989. godine), može se reći da je baš u tom periodu počeo da se gradi temelj interneta kakvog danas poznajemo.

Možda će vas zanimati:

Tada su se mnogo lakše razmenjivali mejlovi, pogotovo kada se uporedi sa osamdesetim godinama prošlog veka. Da li ste se ikada upitali kako je izgledala elektronska pošta 1984. godine? Jedan viralan video sa društvenih mreža upravo pokazuje koliko je bio komplikovan proces samo pogledati nove poruke, a njega je na svom nalogu podelio novinar Džon Erličman koji ima zaista zanimljive objave "iz prošlosti".

U ovom kratkom video snimku, TV voditelj Toni Bastable objašnjava ceo proces proveravanja poruka elektronske pošte. Ovaj britanski voditelj je putovao vozem, a kako je u pitanju period od pre skoro 40 godina, nije postojao mobilni i bežični internet kakav danas postoji, već se konekcija ostvarivala uz pomoć žičnog telefona. Uz to mu je bio potreban i jedan veliki modem u kom je potom stavio slušalicu telefona. Kako je telefon u tom vozu zahtevao novčiće da bi mogao da održi vezu, ubrzo bi veza bila prekinuta zbog nedostatka sitnog novca, to jest kovanica. Još jedan problem koji je telefonski sistem u vozu predstavljao je taj što je linija bila previše bučna za ovaj specifičan modem.  

Kada je stigao do hotela, voditelj je pokušao da okuša ponovo da se poveže. Kako se nalazio u Japanu, okrenuo je broj telefon iz Londona, da bi potom uneo potrebnu konfiguraciju da bi se povezao sa računarom koji bio tamo. Nakon što je čuo zvučni signal (bip), povezao je slušalicu sa svojim modemom koji je u tom trenutku bio spojen sa računarom (TRS-80 Model 100). Potom je morao da unese broj svog naloga i broj lične karte u ovaj prenosivi računar kako bi se na ekranu prikazale poruke. U snimku ispod pogledajte kako je ceo taj proces izgledao.

Kako poslati email 1984. godina
Izvor: ThamesTv

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi