KAKO DA SVAKI PUT NAPRAVITE SAVRŠENU KAFU: Možda nije do vas, možda da to prepustite nekom drugom?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA SVAKI PUT NAPRAVITE SAVRŠENU KAFU: Možda nije do vas, možda da to prepustite nekom drugom?!

Platforma koja će promeniti industriju kafe.

  Izvor: Promo/Huawei

Mnogima je kafa postala ono što je telefonima brzi punjač, nekima dan počinje uz jutarnju kafu, drugi najviše vole da razgovaraju uz istu, dok se treći ne mogu razbuditi bez jedne šoljice.

Kako stvari stoje, dani kada eksperti u zatvorenoj sobi ispijaju i testiraju kvalitet kafe, zrna, arome i ukusa, bi mogli da budu odbrojani!

Možda će vas zanimati:

Kolumbijsko-izraelska kompanija Demetria razvija platformu koju će napajati veštačka inteligencija, a koja će moći da utvrdi kvalitet zrna uz pomoć senzora. Toj mašini će biti potreban čovek kako bi uneo parametre da bi se odredio kvalitet, ali nakon toga će sam uređaj moći da odredi da li je kafa dobrog kvaliteta i pre samog prženja zrna.

Ta kompanija je u saradnji sa Carcafe, divizijom kolumbijske kompanije Volcafe koja važi za jednu od najvećeg proizvođača kafe, razvila ovaj program. Promena sa tradicionalnog ocenjivanje kafe na kompjutersko bi moglo da utiče i na cupping. Kao što vina degustiraju somelijeri, tako postoji tehnika prepoznavanja složenih ukusa i mirisa kafe koja se zove cupping.

Za razliku od somelijera, cupping je interaktivniji jer ti ljudi učestvuju u ocenjivanju, pravljenju, doziranju, verovali ili ne čak mirišu i tlo na kojem se uzgajaju ta zrna kafe. "Čovek je taj koji postavlja senzorne delove. Mi učimo robote šta da rade" - ističe Ozvaldo Arana Neto, veteran u ovom poslu koji se pridružio kompaniji Demetria, prenosi Bloomberg.

Cupping, kako testirati kafu kod kuće
Izvor: James Hoffmann

On očekuje da industrija usvoji sistem pre nego što filtrira niz lanaca do uzgajivača, jer pržionice obično imaju postavljene parametre kvaliteta koje traže. Izvršni direktor te kompanije, Felipe Ajerbe kaže da će dodati u taj program alatku koja će pomoći uzgajivačima da naprave kafu sa karakteristikama koje kupci žele, što će im pomoći da obezbede bolju cenu.

Kako je u toku pandemije koronavirusan, jedno od glavnih pravila tokom pandemije je  socijalno distanciranje, zbog čega se ova industrija mučila da oceni svoje proizvode, dok bi sa ovom tehnologijom proces bio olakšan, a kako ističe Neto, ista bi mogla da razreši razliku u kvalitetu na tržištu. Ukoliko se prisvoji ova tehnologija, trgovci će moći potencijalno da skeniraju kafu pre nego što je pošalju, što može da smanji plasiranje lošijeg kvaliteta kafe.

Demetria industrija kafe
Izvor: Demetria

Ta kompanija će u saradnji sa Nacionalnom federacijom uzgajivača kafe Kolumbije razviti i aplikacije koje će pomoći farmerima da kontrolišu i prate kvalitet zrna, kao i njihovih cena. "'Vinofikacija' kafe znači da se nivo prepoznavanja i premije za napitak povećavaju eksponencijalno, ali percepcija i tretman farmera koji uzgajaju kafu je potpuno drugačija od vlasnika vinograda" - ističe Edvardo Šoval, jedan od osnivača Demetria kompanije.

Da li biste pili takvu kafu?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA