SRBIJA POČINJE DA RAZVIJA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Povećaće konkurentnost privrede i servisa i privući strane investicije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA POČINJE DA RAZVIJA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Povećaće konkurentnost privrede i servisa i privući strane investicije

Vlada Srbije usvojila je odluku o osnivanju Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju.

  Izvor: Promo/Direct Neuro

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, o čijem osnivanju je odluku donela Vlada Srbije, baviće se istraživanjima koje se odnose na primenu veštačke inteligencije u različitim oblastima, kao i analizom i praćenjem stanja u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji.

Pitanje veštačke inteligencije kao značajnog segmenta razvoja nauke i istraživanja, a time i celog društva, prvenstveno je prepoznato kroz Strategiju za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine, kojom se utvrđuju ciljevi i mere za razvoj veštačke inteligencije čija implementacija treba da rezultira ekonomskim rastom, unapređenjem javnih usluga, unapređenjem naučnog kadra i razvojem veština za poslove budućnosti.

Možda će vas zanimati:

Takođe Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine “Moć znanja“, u Akcionom planu za period 2021. do 2023. godine, predviđeno je osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju.

Navedenim strategijama je predviđeno da Institut bude osnovan i primarno finansiran iz budžeta Republike Srbije, ali i dodatno podržan od strane privrede i međunarodnih organizacija.

Institut će sarađivati sa naučno-istraživačkim organizacijama i privredom, a uz multidisciplinarni pristup doprineti razvoju inovativnosti i preduzetništva, kao i privlačenju investicija.

Za rad ovog instituta ispunjeni su preduslovi, jer prvenstveno postoji obrazovni sistem koji već ima iskustva u građenju kadrova za veoma uspešan IT sektor u Srbiji.

Vlada navodi da smatra da će Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju doprineti razvoju inovativnosti i preduzetništva, “u cilju kreiranja vrhunskih kadrova, budućih lidera srpske ekonomije, kao i privlačenju investicija u ekonomiju veštačke inteligencije u Srbiji“.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA