PROTIV DIVLJIH DEPONIJA BORIMO SE I APLIKACIJOM: Pogledajte kako to funkcioniše u Smederevu i prijavite ih u svom mestu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROTIV DIVLJIH DEPONIJA BORIMO SE I APLIKACIJOM: Pogledajte kako to funkcioniše u Smederevu i prijavite ih u svom mestu

Smederevci se protiv divljih deponija bore i uz pomoć aplikacije, koja na brz i praktičan način pomaže u lociranju i opisu divljih deponija.

  Izvor: MONDO/Goran Sivački

Stanovnici Smedereva i okoline za saveznika u borbi protiv problema divljih deponija imaju i popularnu smartfon tehnologiju.

Nova i posebno kreirana mobilna aplikacija trebalo bi da omogući aktivnije učešće svih građana Smedereva u upravljanju otpadom.

Možda će vas zanimati:

U okviru projekta Proširenje mreže prikupljanja otpada na teritoriji grada Smedereva, udruženje građana Protok 21, osmislilo je mobilnu aplikaciju za mapiranje divljih deponija, a interesovanje za aplikaciju Prijavi deponiju proširilo se na celu Srbiju. Problem će na taj način postati vidljiviji, a pritisak javnosti da se on reši mnogo veći.

Aplikacija je jedan moderan i praktičan alat, koji služi da poveže građane koji uviđaju problem u svom okruženju sa nadležnim, odnosno odgovornim institucijama. Na sredini te veze je organizacija civilnog društva, kao što i treba da bude, jer građani putem organizovanja mogu lakše da ispune svoja prava nego kad pojedinačno nastupaju“, kaže za RTS dr Branislav Todorović iz udruženja Protok 21.

Prijavi deponuju aplikacija je dostupna u Google Play prodavnici, a dostupna je i u AppStore-u.

Prijavljivanjem se dobija mogućnost da se jednom fotografijom divlje deponije, smetlišta, bilo kakvog rugla ili neodgovornog upravljanja otpadom, vrlo jednostavno ucrtava lokacija na kojoj je potrebno reagovati.

"Mi smo mislili da će to biti crna mapa Smedereva, ali zapravo imamo dobro interesovanje i van Smedereva za celu Srbiju. Na osnovu te mape kontinuirano, hronično, stalno ćemo pritiskati Javno komunalno preduzeće, koje je odgovorno za uklanjanje tih deponija, ali i donosioce odluka u gradskoj upravi, koji su dužni da se staraju o životnoj sredini i da te deponije uklone, ali i takođe da spreče da se one ponovo stvaraju“, objašnjava Todorović.

Organizacija Protok 21 kreirala je aplikaciju u okviru projekta Proširenje mreže prikupljanja otpada na teritoriji grada Smedereva. Projekat finansira Evropska unija, Fondacija Fridrih Ebert i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije. “Uočili smo da je problem kompleksan i da nastaje na više nivoa. Prošle godine uklonjeno je 37 divljih deponija sa teritorije Smedereva. Za nekoliko nedelja korišćenja aplikacije vidimo preko 40 (deponija), a neke na potpuno istim lokacijama“, istakao je Todorović

Prema njegovim rečima, neophodno je edukovati stanovništvo, informisati ljude o štetnosti divlje deponije, smetlišta imaju na kvalitet vode, zemljišta, vazduha, poljoprivrednih proizvoda, ali i na estetiku, reputaciju sela i grada.

Radi se i o tome da odgovorne institucije moraju obezbediti uslove građanima da odlažu taj otpad. Na teritoriji Smedereva postoji 27 sela. Sa teritorije svega dva sela sistemski se delimično prikuplja otpad. Ostatak stanovništva je prinuđen da se snalazi ili da samostalno odvozi otpad na deponije, što nije realno očekivati. To je važan element zbog kojeg se divlje deponije ponovo i stvaraju“, naglasio je Todorović za RTS.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi