GOOGLE POSTAJE DOKTOR, REALNO NAS NAJBOLJE POZNAJE: Uz pomoć kamere telefona će vas pregledati, a onda će dati analizu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE POSTAJE DOKTOR, REALNO NAS NAJBOLJE POZNAJE: Uz pomoć kamere telefona će vas pregledati, a onda će dati analizu!

Pametni satovi dobili konkurenciju? Google dodaje nove opcije na svojoj aplikaciji!

  Izvor: MONDO / Google, YouTube/ Printscreen/ Made In France ASMR

Kompanija Google planira da ubaci nove opcije u svoju aplikaciju Google Fit koja će omogućiti svim korisnicima Pixel telefona da izmere puls i zdravlje disajnih organa.

Nove opcije će na početku moći da koriste samo vlasnici Pixel telefona, ali će veoma uskoro biti omogućen pristup svim Android korisnicima.

Možda će vas zanimati:

Google ističe da nove funkcije iskorišćavaju u potpunosti senzore koje su ugrađeni u Pixel telefonima, uključujući mikrofon, kameru i akcelerometar. Da biste izmerili puls, potrebno je da postavite prst na kameri, dok će se ocenjivanje respiratornih organa vršiti tako što ćete držati telefon kao da razgovarate preko video poziva, te ćete morati da dišete kako to inače radite, pred njom.

Google ističe da se ovakvi tipovi merenja obično koriste za procenu ukupnog zdravlja i fizičkog stanja: "Zahvaljujući veoma snažnom senzoru i napretku kompjuterskih vizija, ove opcije dozvoljavaju kameri vašeg pametnog telefona da prati male fizičke signale na nivou piksela, kao kretnja vaših grudi kako bi se izmerila frekvencija disanja i istakle suptilne promene kao što je boja prsta za puls" - ističe Google u svom blogu.

Ta kompanija napominje da su završene početne kliničke studije kako bi se potvrdile nove funkcije koje dolaze u njihovu aplikaciju. Interna istraživanja na Pixel telefonima pokazuju da je brzina disanja bila tačna u roku od jednog daha u minuti. Google se ograđuje i ističe da nove opcije ne mogu da digajnostikovati medicinska stanja.

One su predstavljene kako bi korisnici bili podstaknuti da prate svakodnevno svoje stanje, te da je ovo samo jedan korak ka pravljenju naprednije alatke za zdravlje. Sva očitavanja mogu da se sačuvaju na Google Fit aplikaciji, koja će pratiti u budućnosti kako se stvari odvijaju, prenosi Xda-Developers.

Teško da će takva aplikacija moći da pomogne (ili da zameni) korisnicima koji već poseduju pametne satove koji konstantno nadgledaju vaše zdravlje, ali svakako je dobro videti da se razvijaju i ovakve alternative. Iako Google nije prvi koji koristi kamere telefona kako bi izmerio puls korisnika, njihova aplikacija ima priliku da se nastani na svim Android telefonima, doduše prednost imaju Pixel uređaji koji će dobiti nove opcije početkom sledećeg meseca, dok će svi ostali morait da sačekaju.

Ko zna, možda kompanija Google bude posedovala i naše zdravstvene kartone u budućnosti!

Da li koristite ovakve aplikacije?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA