MRAČNE TAJNE WHATSAPP APLIKACIJE: Ovih šest razloga će vas naterati da je izbrišete istog trenutka! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MRAČNE TAJNE WHATSAPP APLIKACIJE: Ovih šest razloga će vas naterati da je izbrišete istog trenutka!

Ne postoji savršena aplikacija za poruke, niti vam nijedna može garantovani kompletnu sigurnost i bezbednost!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Brojne aplikacije su na udaru kritika zbog podle metode prikupljanja podataka, ali se čini da je WhatsApp uglavnom "leteo" ispod radara.

Sa više od dve milijarde korisnika, ova aplikacija je najpopularnije sredstvo slanje poruka!

Možda će vas zanimati:

U 2016. godini su implementirali end-to-end (sa jednog kraja na drugi) enkripicuju (ona garantuje da treće lice ne može da pristupi sadržaju koji je poslat sa jednog na drugi uređaj), a korisnici veruju da je njihov sadržaj njihovih poruka na WhatsApp aplikaciji bezbedan, što deluje da je istina. Ipak, to ne bi trebalo da bude jedino merilo kojim treba da se vodite.

WhatsApp ima svoje mane, korisnikova privatnost i štitenje informacija više nije prioritet, pošto Facebook (u čijem je vlasništvu WhatsApp) planira da spoji sve svoje aplikacije za razmenjivanja poruka kao što su Messenger i Instagram. U nastavku teksta možete pročitati nekoliko razloga zašto WhatsApp treba zameniti pouzdanom alternativom!

WHATSAPP ŽELI DA PRISTUPI VAŠIM KONTAKTIMA

WhatsApp žarko želi da pristupi vašim kontaktima i to ne samo onim koji koriste ovu platformu. Po njihovom "pravilu korišćenja" (terms of service), korisnici daju WhatsApp-u brojeve telefone ostalih korisnika (koji su vaši prijatelji koji koriste ovu aplikaciju) kao i ostale brojeve sa vašeg adresara na mobilnom telefonu i to na dnevnoj bazi! Iako možete da odbijete, WhatsApp će da vas kazni/ukori tako što vam neće pokazati imena ostalih korisnika, čak i kad bi vam oni poslali poruku. Korisnik koji odbije neće moći ni da obavlja pozive (da pozove nekog drugog korisnika), niti da formira grupu.

Ukoliko pak dozvolite, WhatsApp će moći da pristupi podacima vaših kontakata kao što su ime, broj telefona, kućna adresa, email, od ginekologa do prijatelja... Trenutno se vodi debata o zaštiti podataka u Evropi, odnosno slanju istih u Ameriku. Facebook zbog reklama želi prikupiti što više podataka, a pristajući na uslove korišćenja dajemo WhatsApp-u pravo na deljenje informacija sa drugim Facebook kompanijama i povezivanje našega telefonskog broja s našim Facebook računima.

WHATSAPP ZNA ŠTA RADITE

WhatsApp ne zna sadržaj vaše poruke koju šaljete, što je odlično. Ali ona isto tako skuplja sve ostalo. Prema pravilniku korišnjenja vi dozvoljavate da ona meri vaše vreme, učestalost, trajanje vaših aktivnosti i interakcija. Drugim rečima, WhatsApp možda ne prati šta vi pišete, ali ona zna sa kim razgovarate, gde se nalazite dok razgovarate i koliko razgovarate! Ako promenite sigurnosne postavke, mogu videti vašu sliku, kada ste poslednji put bili online, kao i vaš status.

Iako vam to možda izgleda bezazleno, Edvard Snouden je u svojoj autobiografiji napisao: "Nesrećna istina je da sadržaj naših komunikacija je retko otkriven kao njihovi elementi - nenapisana, nedorečena informacija koja može da eksponira širi kontekst i patern ponašanja!"

WHATSAPP MOŽE DA PODELI VAŠE INFORMACIJE SA POLICIJOM

WhatsApp nije policijska alatka za nadgledanje, niti tehnološke kompanije mogu sebi da priušte negativan PR ili reklamu koju bi potencijalan rad sa autoritetom doneo. I pored toga, pod pojedinim okolnostima oni mogu da zatraže informacije od WhatsApp-a. "Mi smo spremni da pažljivo pregledamo, validiramo i odgovorimo na zahtev nadležnih organa"- stoji u pravilniku korišćenja, što nije loša stvar pošto uz pomoć toga može da se reši slučaj.

SUOSNIVAČ NAPUSTIO KOMPANIJU

Teško je verovati Marku Zukerbergu i direkciji kojom ide WhatsApp, pošto mu ne veruje ni suosnivač te aplikacije, Brajan Ekšn. Nakon što je prodao svoju aplikaciju Facebook kompaniji za 22 milijardi funti 2014. godine, Ekšn je bio zabrinut zbog privatnosti i monetizacije. "Prodao sam privatnost svojih korisnika za finansijsku dobit" - rekao je on 2018. godine za Forbs. U martu 2018. godine je na Twitter aplikaciji napisao "Vreme je da izbrišem Facebook".

SKRIVENA ISTORIJA VAŠIH PORUKA

Verovatno ste i sami primetili da vas WhatsApp servis ponekad pita sa porukom koja iskače da li želite da napravite rezervnu kopiju vaše istorije dopisivanja na Google Drive ili iCloud serverima. Ono što deluje kao lepa opcija je ustvari zamka, ove rezervne kopije vaše istorije četa se gomilaju na Apple i Google servisima bez end-to-end enkripcije. Poruke koje imaju tajmer za samouništavanje nude najbolju zaštitu od toga, pošto posle izvesnog vremena one bivaju obrisane. WhatsApp trenutno ne nudi ovu opciju, ali kao što smo pisali, uskoro će stići pošto je u fazi testiranja.

WHATSAPP KOD NIJE JAVAN

Ova aplikacije ne želi da otkrije tačno kako je programirana, prenosi Vice. Iako to može da zvuči kao opreznost ili bezbednosna mera, ustvari je totalno suprotno! Softver je najbezbedniji kada je njegov kod javan ili što bi programeri rekli "open source", što dozvoljava samostalnim ekspertima da ga ispitaju detaljno kako bi ustanovili potencijalne slabosti i mane. Konkurencija kao što su Signal, Wire i Wickr imaju javni kod.

Ne postoji savršena aplikacija za poruke, niti vam nijedna može garantovani kompletnu sigurnost i bezbednost, ali to ne znači da olako treba dati pristup WhatsApp aplikaciji da radi šta hoće!

Da li vi koristite WhatsApp i u kojoj meri?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA