Svi koristite ovu aplikaciju, zato pazite! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi koristite ovu aplikaciju, zato pazite!

Vaše privatne poruke nisu baš toliko privatne, evo i zašto…

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Koristite WhatsApp, naravno da koristite, ali ta aplikacija i njena integracija sa Google ekosistemom pravi velike bezbednosne probleme po privatnost korisnika.

Prema objavi Engadget sajta vaše privatne poruke, koje razmenjujete preko WhatsApp aplikacije možda i nisu baš toliko privatne

Možda će vas zanimati:

Naime, čudan razvoj situacije, koji je dokazao novinar DW nemačkog portala, pokazuje da Google pretraga indeksira (izlistava i pamti) najmanje neke od pozivnica za grupno četovanje, što znači da su te grupe javno dostupne i sav njihov sadržaj može videti bilo ko sa tom javno izlistanom pozivnicom.

Istraživanjem ovog propusta ustanovljeno je da se podaci u okviru WhatsApp grupa mogu špijunirati, a među otkrivenim grupama bila je i jedna od zvaničnih UN grupa sa 48 članova, čiji podaci, koji su razmenjeni unutar privatne grupe bili vidljivi svima sa linkom, iako učesnici grupne konverzacije toga nisu bili svesni i otkriveni su čak i brojevi učesnika sa njihovim slikama.

Navodno, WhatsApp je povodom ove situacije, korisnicima, čije su grupe javno izlistane i njihove pozivnice pomoću kojih su i stranci mogli da im se pridruže, rekao da su korisnici sami krivi za ovaj propust, jer su javno delili pozivnicu za grupu, što je Google potom sačuvao. Što se Google kompanije tiče, oni su rekli da ova situacija nije nimalo drugačija od bilo koje druge u kojoj su linkovi bili javno podeljeni.

Ipak, ni jedna ni druga kompanija ne objašnjavaju kako su stranci uspeli da se priključe tim izlistanim WhatsApp grupama četova, kad nisu bili isprva ni pozvani da se nađu u njima.

Šuškalo se još od 2019. godine da WhatsApp ima problema sa pozivima u grupno četovanje, ali je taj problem tek nedavno potvrđen, kako smo rekli na početku teksta.

Stoga, ne delite javno pozive za grupno WhatsApp četovanje i držite se ove aplikacije za razmenjivanje svega što ima veze s tom aplikacijom - u svakom slučaju ne delite linkove za poziv u grupno četovanje nigde, osim u WhatsApp aplikaciji. Naravno, ako se tiču te aplikacije…

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA