Zabranjuju prikaz fotografija obrađenih u Photoshop programu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranjuju prikaz fotografija obrađenih u Photoshop programu

Sistem aplikacije Instagram za borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija zabranjuje i prikaz fotki obrađenih u Photoshop programu.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Uskoro ćete, u zavisnosti od toga šta sve pratite na Instagram mreži, verovatno češće viđati obaveštenje False Information, koje označava lažnu objavu ili dezinformaciju.

To je zbog novog Instagram algoritma namenjenog borbi protiv sve više lažiranih slika, posebno u domenu svakodnevnih vesti i obaveštavanja sa medijskih sajtova.

Možda će vas zanimati:

Ipak, ovim algoritmom obuhvaćene su i fotografije, koje su vidno ili manje vidno obrađene u Photoshop programu. Algoritam Instagram aplikacije ima mogućnost da prepozna fotografiju obrađenu u čuvenom programu, pa da je shodno tome, ako je zaista obrađivana, označi kao lažnu i sakrije je, kao što sakriva i sadržaj, koji nije adekvatan za sve korisnike - starosno i zbog drugih stvari.

Instagram je objavio da je novi algoritam skrojen unapred, pomoću mašinskog učenja, ali da se oslanja na tehnološku stranu, ali i dojave ljudi tj. korisnika, koji mogu da prijave lažni sadržaj i pomognu u njegovom označavanju i kasnije, ako se za tim ukaže potreba, i skrivanju sadržaja.

Sve fotografije, koje korisnici i sistem označe lažnim tj. dorađenim i prođu negativno na tzv. proveri činjenica biće skrivene od pregleda i uklonjene i sa Explore i Hashtag stranica aplikacije Instagram.

Na ovaj način, Instagram ujedno želi da ohrabri ljude da prijavljuju lažni sadržaj i pojača borbu protiv lažnog i veštačkog sadržaja, posebno u domenu informisanja. Ovo ne znači da ćemo viđati manje “obrađenih“ javnih ličnosti i sličnog sadržaja, ali ako korisnici budu dovoljno aktivni u prijavi takvih i dokumentuju činjenicama svoje prijave - verujemo da će to brzo biti slučaj i sa njima.

Nažalost, ovaj pristup ima i lošu stranu, jer neki sadržaji, koji su očigledno namenjeni takvoj upotrebi da budu obrađeni, recimo fotografije profesionalnih fotografa, bivaju skriveni zbog prepoznavanja korišćenja alata za ulepšavanje takvih fotografija. Instagram je najavio da će tešnje sarađivati sa takvim korisnicima, koji će moći da vrati prikaz svojih fotografija u okviru profila.

Podsećamo vas na to da je i skrivanje lajkova, koje je počelo i u Srbiji, jedan od načina na koji Instagram želi da se pročisti i odbaci lažni sadržaj.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi