Spas od opušaka cigareta - to nam svima treba, što pre! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spas od opušaka cigareta - to nam svima treba, što pre!

Filteri u opušcima cigareta sastoje se od mikroplastike, koja je posebno štetna za životnu sredinu i Beč ima plan kako da svi oni završe tamo gde im je i mesto - otpadu.

  Izvor: MONDO/Goran Sivački

Na kojim sve mestima završavaju opušci, jeste li u stanju samo da se setite svih?

U toaletu, na ulici, na trotoarima, pod stolovima kafića, u vodi, praktično - svuda!

Možda će vas zanimati:

Ostaci od cigareta čine veliki udeo u pogrešno sortiranom smeću u svakom kutku naše planeta, ali i u Beču, koji naravno ima plan kako da se toga reši.

Kampanja Clean dein Wien (Očisti svoj Beč) treba na poseban način, putem aplikacije, da utiče na smanjenje količina otpada od cigareta.

Novom aplikacijom Litterati napravi se fotografija nekog komada otpada, koji se potom adekvatno odloži. Fotografija se dopuni odgovarajućim hashtag-ovima (internet oznakama) i postavi onlajn. Na taj način se dokumentuju i bačeni otpad i dobro delo, što treba da pričinjava zadovoljstvo u sakupljanju otpada i pokrene ljude da se priključe akciji za čistiju okolinu.

Aplikacija ima 150.000 korisnika u svetu, koji su prikupili 4,5 miliona komada otpada. Kampanjom Očisti svoj Beč građani u Beču su pozvani da se priključe akciji.

Opušci predstavljaju poseban problem, kad je u pitanju otpad. Više od 300 miliona opušaka se godišnje nemarno baci i to i pored 22.000 specijalnih posuda za pepeo. Filteri, koji se nalaze u opušcima sastoje se od mikroplastike, koja je posebno štetna za životnu sredinu. Nemarno bačeni oni završavaju u vodama i tako u ribama, koje ih progutaju što izaziva niz problema, pa čak i smrt.

Cilj kampanje Očisti svoj Beč jeste da se uz pomoć Litterati aplikacije spreči da milioni opušaka završe na zemlji i u vodi. Prvi etapni cilj je 25.000 prikupljenih i adekvatno odstranjenih komada otpada.

Vreme je da se ovako nešto uradi i kod nas, u svim mestima, zar ne?!

Kako se vi borite protiv opušaka od cigareta i neodgovornog bacanja smeća svuda?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA