Viber “troluje“ WhatsApp: Nismo svi isti! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viber “troluje“ WhatsApp: Nismo svi isti!

Aplikacija Viber iskoristila hakerski napad na WhatsApp aplikaciju da podvuče da nisu sve aplikacije iste.

  Izvor: Promo/Viber

Najskoriji globalni hakerski napad na WhatsApp putem špijunskog softvera razvijenog od strane NSO Grupe iz Izraela, koji je obuhvatio Android i iOS uređaje desio se putem upućenog glasovnog poziva kroz ovu aplikaciju. Sami primaoci takvih poziva, pritom uglavnom nisu ni evidentirali da ih je neko zvao.

Ovaj hakerski napad, na žalost, ponovo je potvrdio nivo osetljivosti digitalnih platformi za komunikaciju i njihovu izloženost napadima na privatnost korisnika. Pretpostavlja se da je pomenuti špijunski softver bio u opticaju već nekoliko nedelja, a poznat je po tome što su putem njega hakovani nalozi i uređaji novinara, pravnika i aktivista za ljudska prava. Napad je, zvanično se navodi, naneo štetu milionima korisnika WhatsApp aplikacije širom sveta.

Reakcije na ovu poslednju aferu na sceni digitalnih komunikacija stižu sa adresa najuticajnijih menadžera svetske informatičke zajednice. U svom komentaru, Globalni direktor aplikacije Rakuten Viber Đamel Agaua, naglasio je sledeće: “Poslednji incident hakerskog upada u WhatsApp nas podseća da sve aplikacije za razmenu poruka nisu nastale na isti način. Naime, davno pre nego što je to postalo “moderno“, Viber je vodio računa o privatnosti svojih korisnika - na čemu smo bazirali aplikaciju i njen identitet. Privatnost i bezbednost komunikacije su, jednostavno, oduvek predstavljali prioritet i smer razvoja kome smo posvećivali najviše konstruktivne energije i resursa. Razlog je jasan - Viber je smatrao, a i sad smatra, da je to pitanje od vrhunske važnosti za korisnike, možda više nego bilo koja druga aplikacija“.

Ako vam nije jasno o čemu to govori direktor aplikacije Viber - pročitajte naš izveštaj o bezbednosti ove aplikacije od pre nekoliko meseci.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA