Isprobali smo novu Google navigaciju: Moćna, ali pazite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isprobali smo novu Google navigaciju: Moćna, ali pazite

Pročitajte naša prva iskustva o Google Maps navigaciji, koja je pomognuta znakovima u virtuelnoj realnosti.

  Izvor: MONDO portal / Google / Google Maps

Obožavamo da dođemo u svetske metropole, jer to nisu samo putovanja za pamćenje, nego i prilika da prvi put isprobamo sve sjajne novotarije o kojima imao priliku da vam pišemo. Tako je bilo i ovog puta, u Parizu, u koji smo došli sasvim drugom zgodom, a prenosimo vam utiske o Google Maps AR navigaciji.

Prvo da vas sve upoznamo, za svaki slučaj - šta je to Google Maps AR.

Proširena realnost, odnosno dopunjena stvarnost konačno je dobila konkretan praktičan način upotrebe - virtuelizaciju navigacije. Google Maps AR ili Google Maps PR (od Proširena Realnost) na srpskom, omogućava da na ulicama, kojima se krećete, uživo vidite strelice i uputstva kuda tačno treba da se krećete dalje.

Kombinacijom onoga što se vidi kroz objektiv kamere, GPS pozicioniranja i Google Maps aplikacije dobija se jedinstven sistem navođenja do cilja na otvorenom, a planirane su i pojedine navigacije za zatvoren prostor - muzeji, pozorišta, turistička mesta i druge poznate građevine ili ustanove.

I, dobro, kako to sve radi - pročitajte u nastavku!

Postavite zadati cilj, odaberite navigaciju pešice i pritisnite Započni PR, odnosno Start AR opciju. Mapa se povlači na donji deo ekrana, a na ekranu se prvo pojavljuju objašnjenja o aplikaciji proširene realnosti, tome kako se ona koristi i upozorenja da budete pažljivi tokom navigacije. Nakon toga se aktiviraju GPS i kamera i na ekranu telefona je potrebno da skenirate neke građevine i ulicu, a idealno bi bilo neki spomenik ili popularnu turističku tačku. Na taj način započinje se navigacija u proširenoj realnosti, kad kamera telefona prepozna gde se tačno nalazite.

Google Maps AR trenutno su dostupne u velikim svetskim metropolama na telefonima koji podržavaju AR platformu i imaju dovoljno jak hardver da uspešno “izguraju“ zahtevnu platformu proširene realnosti.

MONDO MobIT

Jednom kad uhvatite priključak sa Google Maps AR opcijom sa ekrana će nestati oznake za pretragu objekata i videćete znakove na kojima će pisati koliko ste udaljeni od sledećeg skretanja, u metrima, kao i kuda dalje da se krećete. Ako pomerite telefon dovoljno ulevo ili udesno videćete ogromne strelice, koje će pokazivati pravac u kojem bi trebalo da se krećete.

Ove strelice su neverovatna pomoć kad izađete iz metroa, recimo i odmah vidite gde dalje da nastavite put, bez mogućnosti da slučajno pogrešite. Jednostavno - strelice plave boje (u našem slučaju, mada mogu biti i drugačije obojene) su ogromne i teško da možete da napravite grešku.

Pogledajte navigaciju u proširenoj realnosti:

Osećaj tokom korišćenja ovakvog tipa navigacije je sjajan, mada više zbog toga što imate priliku da koristite nešto toliko futurističko i do juče nezamislivo, a gotovo opipljivo i dobro realizovano, tu pred vama. Neverovatno, zaista! Prosto - ne možete da promašite put, jer imate na raspolaganju i strelice i putanju u metrima, a opet i glas, koji vas vodi - i sve to na srpskom jeziku u našem mernom sistemu.

Naravno, kao i sve sa Google Maps i ova opcija najbolje radi sa aktivnom internet konekcijom, pa ćete za to morati da se snađete sami i u dalekom svetu. Takođe, Google Maps AR brže utiču na pražnjenje baterije, jer je ekran non-stop aktivan i povremeno dolazi do pucanja navigacije, ali to može da ima veze i sa našim test telefonom, ne mora da znači da je do same aplikacije.

Vrlo korisna opcija, Google Maps AR, je ipak i potencijalno opasna, jer tokom navigacije zahteva da telefon držite uspravno ispred sebe u visini očiju i da non-stop gledate u njega, što znači da skrećete pogled sa okoline u velikoj meri. Zbog toga može doći do sudaranja sa prolaznicima u okolini, a Šanzelize je, recimo baš takva ulica. Dakle, ovaj tip navigacije nije za non-stop slepljen pogled u ekran i potrebno je dovoljno pažnje posvetiti i okruženju, a navigaciju koristiti kao sjajnu usputnu i povremenu smernicu ka cilju. Ukoliko ne držite pogled na ekranu i telefon ne držite non-stop ispred sebe, što izgleda i pomalo smešno, bićete sasvim u redu.

Nadamo se da će i Beograd i ostali gradovi u regionu uskoro dobiti ovaj tip navigacije, koji je već neko vreme aktivan u najvećim svetskim metropolama.

Ako primetite da je Google Maps AR stigla u naše krajeve - javite nam i to i vaše utiske!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

 Google, Gugl, Gugl Maps, Maps, Mape, Navigacija, GPS Izvor: MONDO portal / Google Maps

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi