Srpska aplikacija zvanična e-legitimacija Švedske | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska aplikacija zvanična e-legitimacija Švedske

Odbor švedske Vlade za elektronsku identifikaciju dodelio je oznaku e-kvaliteta aplikaciji "FREJA ELD+", koja je delo srpskih IT stručnjaka firme "Verisec" u Beogradu.

  Izvor: Promo/Verisec

Ova aplikacija je zahvaljujući ovoj oznaci postala zvanični prekogranični elektronski identitet Švedske u okviru EU.

"Freja eID+" je na taj način postala prva i za sada jedina zvanična švedska nacionalna mobilna digitalna aplikacija, kojom se građani mogu identifikovati prilikom korišćenja javnih i privatnih usluga. Proizvod srpskih stručnjaka omogućava korisnicima besplatni digitalni identitet na mobilnom telefonu, njegovu kontrolu i upravljanje preko veb sajta.

Taj proizvod, takođe omogućava kompanijama i državnoj upravi da se građani, koristeći njihove digitalne servise identifikuju, uloguju, potpisuju dokumenta, plaćaju i komuniciraju, a kako se pretpostavlja, u budućnosti i da glasaju.

Time se, navode stručnjaci, obezbeđuje jedinstveno digitalno tržište u kome elektronski potpis i žig imaju isti pravni status sa dokumentima. Rezultat toga biće otvoren pristup javnim servisima i obezbeđivanje onlajn transakcija unutar EU, jačanje poverenja u digitalni identitet izvan granica država članica, povećanje sigurnosti prilikom online poslovanja i podsticanje rasta digitalnih transakcija.

Inače, "Verisec" je međunarodna IT kompanija koja kreira inovativna bezbednosna rešenja za zaštitu informaciono-tehnoloških podataka i identiteta. Ova aplikacija rezultat je rada tridesetak programera u kompaniji "Verisec" i njihovom razvojnom centru u Beogradu.

Dobijanje oznake kvaliteta za elektronsku legitimaciju u jednoj od digitalno najrazvijenijih zemalja u svetu, predstavlja veliko priznanje stručnosti inženjera Srbiji u ovoj oblasti", kaže potpredsednik kompanije "Verisec" zadužen za razvoj Dragoljub Nešić.

Nakon dobijanja sertifikata, kompanija je aplicirala kod švedske Vlade da "Freja eID+" postane zvanični prekogranični elektronski identitet Švedske u okviru EU i u skladu sa "eIDAS" regulativom. Ova EU regulativa, podrazumeva da svaka zemlja članica EU kao i Norveška, Lihtenštajn i Island moraju od 29. septembra 2018. godine da prihvate digitalni identitet drugih EU zemalja za pristup javnim elektronskim servisima.

"Izuzetno smo ponosni što je tehnologija i mobilno rešenje razvijeno u beogradskom Verisec Labs-u dobilo oznaku kvaliteta za elektronsku legitimaciju u Švedskoj. Bilo bi logično da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji iskoristi ovo dostignuće i tehnologiju za unapređenje digitalizacije srpkih servisa", napominje potpredsednik "Verisec"-a Kristofer fon Bitcen. Inače, ova kompanija je osnovana 2002. godine u Stokholmu, a istraživački razvojni centar "Verisec Labs" otvoren je 2012. godine u Beogradu i danas u njemu rade 42 stručnjaka.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Freja eID - The key to your digital success
Izvor: Verisec

Freja eID Manifesto
Izvor: Verisec

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi