Izbrišite vremensku prognozu s telefona, evo zašto | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbrišite vremensku prognozu s telefona, evo zašto

Izgleda da jedna od najpopularnijih aplikacija vremenske prognoze „njuška“ po našim stvarima, koje ne bi trebalo da dira i podatke šalje trećim stranama…

  Izvor: Promo/MONDO Portal

Vremenska prognoza AccuWeather navodno je, prema dokazima bezbednosnih istraživača, sakupljala podatke iOS (i verovatno Android) korisnika o njihovom kretanju i lokacijama koje su posetili i to slala kompanijama, koje su te podatke monetizovale, odnosno prodavale. Navodno, AccuWeather je ovo radio čak i onda kada je lokacija na uređaju bila isključena.

Ovo se odnosi na aplikaciju AccuWeather koja se nalazi na iOS i Android prodavnici, ne na informacije AccuWeather prognoze, koje neki telefoni povlače u vidžete sa sajta AccuWeather.

Iako za Android korisnike nema konkretnih dokaza, osim što se sumnja da prati korisnike, za iOS je nedvosmisleno dokazano da AccuWeather prati korisnike čak i ako je aplikaciji isključena opcija za pristup lokaciji. Sigurnosni istraživač, koji se inače bavi pronalaženjem ranjivosti u mobilnom softveru, utvrdio je da je AccuWeather za oko 36 sati poslao više od 16 puta podatke o korišćenju telefona i njegovom vlasniku kompaniji Reveal Mobile. Podaci koje je aplikacija poslala, prema ovom izveštaju, su tačne GPS koordinate, putanje kretanja, BSSID podaci Wi-Fi rutera na koje je telefon bio nakačen i podatak da li je Bluetooth uključen.

Kako izgleda vremenska prognoza u virtuelnoj realnosti

Reveal Mobile, kompanija kojoj su podaci slati, objavila je na svom sajtu da je dobijene podatke koristila za profilisanje korisnika, bolje razumevanje njihovog kretanja i da bi mogla da razlikuje posete poslu od poseta domu korisnika.

Nakon toga, kompanija AccuWeather je za portal Mashable otkrila da je istina da je zbog propusta u kodu aplikacija slala podatke o Bluetooth i Wi-Fi vezi, ali da nije sakupljala niti slala podatke o koordinatama i GPS putanjama. Prema toj izjavi, AccuWeather je posvećen maksimalnom poštovanju privatnosti korisnika i ne bavi se prodajom njihovih informacija niti njihovom distribucijom trećim stranama.

Facebook prognoza ne greši? Proverite!

Kompanija Reveal Mobile, zajedno sa AccuWeather radi na ispravljanju svih propusta, koji su nenamerno (navodno) doveli do slanja bilo kakvih podataka o korisnicima izvan aplikacije. Takođe, kompanije su u izjavi navele da će nakon ažuriranja aplikacije, koje će uslediti za najviše 24 sata, biti prenošeno nula podataka izvan aplikacije.

Ako imate AccuWeather aplikaciju na telefonu - izbrišite je ili je ažurirajte čim nadogradnja bude dostupna, jer nikad se ne zna…

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi