Koji muzički servis volite da koristite? (ANKETA) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji muzički servis volite da koristite? (ANKETA)

Koje aplikacije za preuzimanje pesama imate? Koja vam je favorit? Koliko ste spremni da platite za ove servise? Popunite anketu, kažite nam u komentarima!

 Izvor: Peter King/Fox Photos/Guliver/Getty Images

Naučnici su se odavno saglasili da je muzika lek.

Raznorazna slavlja se ne mogu ni zamisliti bez muzike - muziku slušamo u prevozu, dok radimo, spremamo ručak, dok treniramo. Malo je reći da je muzika sastavni deo naših života.

"Muzika je ljubav", "muzika je hrana za dušu i telo", "muzika je pokretač", "muzika spaja", "muzika je pročišćenje", "muzika je univerzalni jezik". Muzika je... muzika, što bi rekao Eros Ramacoti ("Musica e").

Muzika se koristi i u svrhe lečenja. Poznat je takozvani "Mocart efekat" - slušanje jedne njegove kompozicije poboljšava čak i percepciju prostora. Često se koristi u lečenju govornih poremećaja, a ima i dokaza da su ljudi koji su čuli Mocarta još dok su bili u majčinom stomaku inteligentniji i snalažljiviji od onih kojima njihove majke to nisu puštale.

Ili dela Vivaldija - dokazano je da se muzika italijanskog kompozitora koristi u lečenju ili suzbijanju agresije. Tako na primer Betovenova muzika pomaže prilikom napada panike, a i biljke vole da čuju Betovena :)

Muzika i nosači zvuka su se menjali iz decenije u deceniju, prilagođavali tehničkom napretku. I dan danas ćete čuti mnoge kako kažu da je "pucketanje ploča" neprocenjiv ugođaj.

U eri pametnih telefona i tableta, kada se živi brzo i nema baš mnogo vremena za uživanje u muzici, napravljene su i aplikacije za preuzimanje pesama koje su postale sastavni deo našeg života.

Postoje različiti muzički servisi poput Google Play Music, Spotify, Deezer (francuski servis za slušanje muzike, ima online katalog sa više od 40 miliona pesama i 30.000 radio stanica)…

Apple Music

Iako jedan od trenutno popularnijih muzičkih i striming servisa, Apple Music, baš kao ni Apple iTunes i AppStore nije dostupan u Srbiji i nema naznaka da će se uskoro pojaviti. Apple je napravio odličan muzički servis, koji je u razvijenom svetu izuzetno popularan zbog kompletnog kataloga svih autora koji su verovatno ikada snimili nešto. Apple Music ima 17 miliona korisnika i dostupan je za iOS i Android korisnike po ceni od 10 dolara mesečno. Ovaj servis kompatibilan je sa Apple satom, Car Play sistemom, Apple TV uređajima i radi i na Mac OS sistemima. Ukoliko korisnike želi da se uveri u kvalitet Apple Music ponude može da je dobije besplatno na čak tri meseca!

Deezer

Jedan od servisa koji funkcioniše kod nas popularan je i zato što se može koristiti uz pretplatu jednog od operatera i zato što nudi pesme domaćih i zvezda iz regiona. Deezer je dostupan već dosta dugo u Srbiji, dobija se gratis uz pretplatu, kao besplatan dodatak za postpejd ili po ceni od 10 evra mesečno. Aplikacija radi na svim platformama (Android, iOS, Windows Phone i Windows 10 Mobile), na računarima, na pametnim TV uređajima i starijim mobilnim platformama. Servis koristi oko sedam miliona ljudi, a u bazi je više od 40 miliona pesama, na desetine hiljada radio stanica i više od 100 miliona plej-lista već kreiranih za slušanje. Deezer omogućava probni period sa punim pristupom ponudi u trajanju od 30 dana.

Play Music

Google Play Music je od nedavno dostupan i u Srbiji. Google muzički servis može da se isproba besplatno, i to "u fulu" 60 ili 90 dana (u zavisnosti od darežljivosti kompanije prema pojedinačnim korisnicima), nakon čega se mesečna pretplata plaća sedam dolara. Baš kao i Apple Music i Deezer, i Google Play Music omogućava slušanje muzike onlajn, preuzimanje pesama na telefon, pravljenje plej-lista, slušanje radio stanica i mikseva zasnovanih na onome što voli korisnik servisa. Play Music radi na Android, PC Windows i Mac OS računarima i omogućava da korisnik sinhronizuje muziku i Play Music opcije na svim uređajima koje koristi sa istim Google nalogom. U baza Play Musci servisa su svi strani hitovi i veliki broj domaćih pesama. Ukupno, korisnicima je na raspolaganju više od 35 miliona numera.

Spotify

Još jedan nama nedostupan servis i ujedno najpopularniji muzički striming servis trenutno. Nudi milione pesama po ceni od 10 dolara mesečno, što uključuje i preuzimanje muzike na telefon i slušanje bez internet veze. Spotify je dostupan za Android, iOS i Windows Phone, odnosno Windows 10 Mobile, ima veb plejer i omiljeni je muzički servis koji muzičke zvezde uglavnom promovišu kao "kanal" za slušanje njihove muzike (često se Spotify plejer nalazi na sajtovima poznatih muzičara i pevača). I Spotify, kao i rivali, nudi muziku visokog kvaliteta, bez reklama i sa neograničenim slušanjem dok traje pretplata. Ovaj servis za slušanje muzika koristi više od 21 milion korisnika širom sveta.

Tidal

Iako manje poznat od "velike četvorke" koju smo spomenuli, Tidal je popularan iz dva razloga: jer ima najbolji kvalitet striminga i zato što muzičarima isplaćuje najveće prihode. Često je biran kao ekskluzivno mesto na kojem se mogu čuti novi albumi (Kanije Vest je svoj poslednji album učinio Tidal ekskluzivom) baš zbog toga što svetske zvezde žele korisnicima da ponude najbolji kvalitet striminga. Tidal je ograničeno dostupan u svetu, tek u nekoliko najrazvijenijih zemalja, a raspolaže najmanjim katalogom od svih pomenutih muzičkih servisa. Mesečna pretplata kreće od 10 dolara, a za taj novac korisnici dobijaju sve ono što i kod konkurenata.


Na kojim uređajima najčešće slušate muziku i na koji način?


Da li ste zainteresovani za korišćenje plaćenih muzičkih sadržaja? Koji servis preferirate?


Koliki mesečni iznos biste bili spremni da izdvojite za muzički servis?

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi