Prodavnice

STEAM I EPIC POSTAJU DEO WINDOWS 11? Sve igre, aplikacije i programi na jednom mestu

Microsoft želi da se svi veliki igrači, kao što su Steam i Epic, nađu u njihovoj osveženoj prodavnici za aplikacije koja stiže sa Windows 11.

Windows 11 nove opcije
Izvor: SmartLife / Microsoft

Kompanija Microsoft je na predstavljanju Windows 11 operativnog sistema iznenadila mnoge sa njihovim pristupom kada je u pitanju Microsoft Store.

Na njemu bi mogle da se pojave popularne platforme kao što su Epic Games Store i Steam.

Ovako otvoren pristup je velika novina u svetu aplikacija, pogotovo kada uzmete u obzir monopol postavljen od strane kompanija Google i Apple, odnosno njihovih prodavnica App Store i Play Store. Microsoft želi da se u njihovoj prodavnici nađu i alternativne platforme za sadržaj, a kao takvi se ističu Epic i Steam.

"Windows već na mnogo načina hostuje te prodavnice, i kada bi to mogli da uradimo i preko Microsoft Store prodavnice, naravno da bi želeli da se one pojave. Naravno, svi oni koji žele da nam se pridruže su i više nego dobrodošli. U stvari ja ih ohrabrujem u tome, jer upravo zbog toga mi pravimo pojedina pravila" - rekao je Panos Panaj, direktor prodaje te kompanije.

Steam je do velike popularnosti stigao upravo zahvaljujući korisnicima računara koji koriste Windows, a Panaj zamišlja budućnost gde će korisnici moći da u Windows prodavnici aplikacija nađu aplikaciju koju žele, bez obzira u kojoj se prodavnici ona nalazi. "Ja veoma želim da postoji doživljaj gde posetite našu platformu, ukucate aplikaciju koju želite i preuzmete istu" - dodao je on.

Iako Microsoft ne naplaćuje aplikacijama dodatan trošak za polise, baš kao Apple i Google uzimaju do 30% prihoda, sa tim što će od početka avgusta Microsoft uzimati 12% od prihoda kada su u pitanju igre. Videćemo da li će se kompanije kao što su Valve i Epic Games, koje već imaju uspešne platforme za kupovinu igara, opredeliti za Windows Store, možda im Microsoft obezbedi manje troškove.

Treba istaći da će se u Microsoft Store pojaviti i aplikacije sa Android uređaja koje će biti povezane sa uslugama Amazon AppStore, što će omogućiti programerima da uzmu kompletan profit ukoliko koriste nezavisne platforme za plaćanje.

Tagovi