Šokantno istraživanje potvrdilo: Gejmeri su prilično zdravi ljudi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šokantno istraživanje potvrdilo: Gejmeri su prilično zdravi ljudi

Stručnjaci su pokušali da pronađu razliku između intenzivnog i problematičnog igranja igara

 Gejmer Izvor: SmartLife / Pexels / Florian Olivo

Izgleda da je davno prošlo vreme kada se na gejmere gledalo kao na nekakve aljkave debele likove. Naime, rezultati nove studije pokazuju da je prosečan igrač kompjuterskih igara prilično zdrava osoba.

Studija, objavljena u časopisu Computers in Human Behavior, bavila se istraživanjem fizičkog i mentalnog zdravlja grupe od 270 portugalskih gejmera, za koje se navodi da su tokom proteklog meseca igrali igre najmanje sedam sati nedeljno.

Cilj im je bio da ustanove razliku takozvanih "visoko angažovanih gejmera", koji mnogo vremena provode ispred ekrana za tastaturom, ali su uprkos tome veoma zdravi i onih koji pokazuju "problematične igračke šablone ponašanja".

Odnosno, da pronađu razliku između intenzivnog i problematičnog igranja igara.

Za potrebe prikupljanje podataka istraživači su ispitivali učesnike starosti između 18 i 60 godina o njihovim životnim navikama, uključujući fizičku aktivnost, spavanje i način ishrane. Ostala pitanje odnosila su se na njihovo opšte mentalno i fizičko zdravlje, piše Neoscope.

 AoH, Awakening of Heroes, Revoot, Turnir, Gejming, Igre Izvor: Promo.

Ustanovljeno je da su prosečan "veoma angažovani" gejmer, u proseku, igra oko 3,5 sati dnevno, što svakako nije malo.

Međutim, mit o gejmerima kao bubuljičavim klincima koji danonoćno jedu grickalice i nalivaju se energetskim pićima. Štaviše, većina gejmera je izjavila da se bavi bar nekom vrstom fizičke aktivnosti, odnosno nekim sportom ili da ide u teretanu.

Suprotno očekivanjima, zavisnost od igranja igara se kod ispitanika pokazala kao veoma niska, sa ispod dva procenta u odabranoj grupi.

Međutim, ovo istraživnje je imalo i nekoliko nedostataka. Prvenstveno zbog toga što se odnosi samo na gejmere u Portugaliji, koji žive drugačijim životnim stilom od njihovih "kolega" u SAD. Takođe, sa samo 270 učesnika, studija nije imala posebno veliki uzorak ispitanika.

Stučnjaci su, međutim, utvrdili da dve trećine istpitanika ima ozbiljnih problema sa spavanjem, odnosno lošim kvalitetom sna. To se odnosi čak i na one koji nisu provodili previše vremena za kompjuterom.

Razlog za ti nije samo izloženost plavom svetlu monitora, budući da je 60 procenata ispitanih reklo da stalno piju kafu.

Pogledajte

04:59
SEDE, KLIKĆU I ZARAĐUJU MILIONE! Da li je IGRANJE IGRICA nova sportska disciplina? (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djura...

Zdravi u telu, bolesni u glavi...