Google gasi jedan od svojih najvećih servisa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google gasi jedan od svojih najvećih servisa

Autor Ilija Baošić

Zbog nedovoljne popularnosti i prevelikih troškova, Google gasi Stadia servis za streaming igara.

 Google gasi Stadia servis za streaming igara u januaru 2023 Izvor: Unsplash

Kompanija Google je saopštila da će nakon skoro tri godine rada ugasiti Google Stadia servis za streaming igara u januaru 2023. godine.

Vest o gašenju servisa, koji je nudio jedinstvene funkcije kao što su 4K rezolucija, HDR boje i 5.1 surround zvuk, objavio je potpredsednik Fil Herison na blogu kompanije. Kao primarni razlog za gašenje servisa se navodi to što "među korisnicima nije stekao popularnost kakvu su očekivali". Bloomberg je početkom 2021. godine objavio izveštaj u kom navodi da kompanija ima stotine hiljada korisnika manje od očekivanog broja.

Usluge Google Stadia servisa su dostupne u 22 zemlje, među kojima nije Srbija, a sada Bloomberg navodi više razloga zašto je njegovo gašenje bilo neminovno i zašto ga nikada nećemo videti kod nas.

Navodno, developeri koji su radili na servisu nisu verovali da mogu na vreme da isporuče proizvod koji je obećan pre lansiranja 2019. godine - činjenica koja je podržana nedostacima koji čak i danas postoje na ovoj streaming platformi. Kako bi se ogradili, neuspešno su tražili da servis bude pokrenut kao beta usluga, kao što je to slučaj sa Microsoft xCloud i Amazon Luna servisima, što ograničava očekivanja gejmera.

Dodatno, kako bi osigurao da će Stadia imati naslove koje će gejmeri želeti da igraju, Google je plaćao "desetine miliona dolara" za svaki kako bi obezbedio da će se igre, poput Red Dead Redemption 2, portovati na platformu. Poređenja radi, razvoj Red Dead Redemption igre je koštao oko 100 miliona dolara.

Nažalost, izgleda da Google nije mogao da u potpunosti nadoknadi ove investicije zbog nedovoljnog broja korisnika, a nadamo se da će kompanija u budućnosti objaviti tačne brojke svoje korisničke baze.

Gejmeri u Srbiji neće posebno biti pogođeni ovom odlukom, osim ako su želeli da i sami jednog dana probaju Google Stadia servis, a jedina platforma za streaming igara kod nas ostaje GeForce NOW.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA