40 MESECI ZATVORA I 14,5 MILIONA KAZNE: Osuđen haker koji se bavio čipovanjem popularnih konzola | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

40 MESECI ZATVORA I 14,5 MILIONA KAZNE: Osuđen haker koji se bavio čipovanjem popularnih konzola

Bowser je bio deo Team Xecuter grupe, koja je čipovanjem konzola omogućila instalaciju i igranje piratskih igara širom sveta.

  Izvor: SmartLife / Nintendo

Ako imate neku od konzola Nintendo Switch, Nintendo 3DS, NES Classic Edition, Sony PlayStation Classic ili Microsoft Xbox verovatno ste imali priliku da čujete za čipovanje tj. modovanje konzole tako da ona radi s piratskim igrama ili softverom.

Za izradu tih stvari bila je zadužena Team Xecuter grupa, koja se proslavila uspešnim "otvaranjem" ovih i mnogih drugih konzola za piratsko igranje.

Možda će vas zanimati

Vođa grupe, Geri Bauser (Gary Bowser) osuđen je u SAD na 40 meseci zatvora zbog omogućavanja, promocije i stavljanja u promet rešenja za čipovanje, modovanje i izmenu originalnog hardvera i softvera konzola kompanija Nintendo, Sony, Microsoft i drugih u SAD 9. februara i zvanično.

Njegova uloga bila je, između ostalog, da vodi niz sajtova, koji su komunicirali sa kupcima i stavljali u promet ilegalne sadržaje i hardver tj. čipove za konzole.

Grupa je u poslednje vreme najpoznatija bila po svom USB SX Pro uređaju, koji je omogućavao da se na Nintendo Switch konzoli pokrenu piratske igre, ali i po čipovima, koji su se ugrađivali u same konzole i tako omogućavali igranje piratskih igara.

Bauser je osuđen po dve tačke optužnice i moraće samo Nintendo of America kompaniji da plati odštetu od 4,5 miliona dolara, sve sudske troškove i ostale troškove nastale tokom suđenja, koji se ne svode pod prethodne pomenute troškove. Takođe, Bauseru je zabranjeno da bude u blizini bilo koje od konzola za igranje u narednom periodu.

Procenjeno je da je Team Xecuter grupa oštetila gejming kompanije za najmanje 65 miliona dolara

Vođa Team Xecuter grupe odavno je tražen kriminalac u domenu visokotehnološkog kriminala, a uhapšen je u septembru 2020. godine u Dominikanskoj Republici, nakon čega je izručen u SAD od kada je bio non-stop u pritvoru. U oktobru 2021. godine Bauser se izjasnio krivim po dve tačke optužnice i pristao da kompaniji Nintendo isplati 10 miliona dolara na ime drugog sudskog spora koji je protiv njega vodila kompanija Nintendo. Ta optužnica ticala se isključivo najnovije Nintendo Switch konzole i čipova vezanih za nju.

Prema navodima američkih medija od 9. februara, Bauser će Nintendo kompaniji platiti najmanje 14,5 miliona dolara na ime odštete za razne malverzacije, a iznosi za druge kompanije nisu spomenuti i nije jasno da li će Sony, Microsoft i drugi uopšte biti deo ove priče zvanično.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Koliko im je novca dovoljno? Ne košta ih ni 50 dolara da naprave konzolu u Kini i da je transportuju širom sveta...