Slavljenici: Dve omiljene igre pune 30 i 40 godina, igramo ih i danas! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slavljenici: Dve omiljene igre pune 30 i 40 godina, igramo ih i danas!

Omiljena Windows igra i najpopularnija žuta tačka danas slave 30 i 40 godina postojanja.

  Izvor: MONDO portal.

Jedna od najpopularnijih video igara svih vremena Pac-Man 22. maja puni 40 godina.

U ovoj igri, ako se dosad baš nikad niste sreli s njom, okrugli lik sa ustima, koja se otvaraju i zatvaraju juri lavirintom gutajući tačkice i povremeno voćkice radi dodatnih bodova i izbegava četiri duha, koji se zovu Blinki, Pinki, Inki i Klajd.

Možda će vas zanimati:

Svaki igrač Pac-Man-a zna da je najveća radost jurnjava za duhovima, koji i sami mogu da postanu jestivi. Igra je prvobitno nazvana Puck-Man, od japanske reči "gutati“, ali je promenjena kad je stigla na američko tržište iz bojazni da će dobiti bezobrazniju konotaciju kada dođe do promene slova "P" u "F". Dizajner igre Toru Ivatani došao je na ideju o obliku glavnog lika kad je uzeo parče pice i shvatio da ga ostatak podseća na širom otvorena usta.

Prema njegovim rečima, "Pekmen" je bio namenjen ženama i parovima, jer je bio drugačiji od nasilnih pucačkih igaram koje su tada vladale igraonicama u Japanu.

Dosad je Pac-Man imao na desetine različitih izdanja, na isto toliko različitih sistema za igranje, uključujući i moderne varijante za Android i iOS operativne sisteme. Danas Pac-Man izdaje Konami, japanska gejming kompanija, koja ima pravo na sve što se tiče Pac-Man likova u svetu igara. Kako bi valjano obeležio godišnjicu postojanja Pac-Man stiže na Twitch sistem i biće igriv tokom juna za sve igrače, a za odabrane BETA testere već je u “pogonu“.

Koje Pac-Man izdanje vi pamtite?

Pac-Man Championship Edition 2 video (MobIT)
Izvor: Bandai Namco Entertainment America

Windows karte slave treću deceniju

Sigurno se sećate video igre koja je bila instalirana na svim Windows 98 računarima?

Naravno da se sećate! Karte (Solitaire im je zvaničan naziv), između ostalog, omiljena su igra svih državnih službenika, majki, baka i svih, koji su računar koristili usput - “E, sine, kako da uključim karte kad ne budeš tu?!“ - danas slave tri decenije postojanja.

 Solitaire
Solitaire
Izvor: Mondo

Microsoft Solitaire se početkom maja 2019. godine, nešto pre treće zaokružene decenije, pridružio igrama Doom, Tetris, Pokémon, The Legend of Zelda, Tomb Raider i retkim drugim, koje su već u Kući slavnih, koja godišnje, od 2015, predstavlja nove članove.

Solitaire je poznata od 1990. godine, kad je dolazila kao deo Windows operativnog sistema, a danas ova igra može da se preuzme i za Windows 10 OS i druge sisteme i uključuje top liste najboljih igrača, takmičenja preko interneta i Xbox Live opcije, ali sadrži reklame, što nije baš tako simpatična opcija. Ipak, ovu igru trenutno igra oko 35 miliona ljudi svakog meseca, a prevedena je na gotovo 70 jezika sveta, među kojima je i srpski.

Koji Solitaire rekord brzine vi držite dosad?

Microsoft Solitaire Thank You
Izvor: The Strong Museum

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA