Igranje nasilnih video igara (NE)utiče na empatiju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igranje nasilnih video igara (NE)utiče na empatiju

Istraživanje naučnika iz Nemačke je pokazalo da dugotrajno igranje nasilnih igara ne utiče na smanjivanje empatije ka drugim ljudima, što je kontradiktorno nekim ranijim studijama sprovedenim na ovu temu.

 Izvor: Promo/Activision

Nova studija pokazuje da opsesivno i dugotrajno igranje nasilnih video igara kao što su Call of Duty, ne smanjuje količinu empatije koju ljudi osećaju prema drugima, dugoročno gledajući.

Istraživači u Nemačkoj pokazivali su petnaestorici strastvenih gejmera, "emocionalno provokativne slike" , a njihove mozgove pratili uz pomoć MRI mašine.Otkrili su da nije bilo razlike između obrazaca reagovanja umova gejmera u poredjenju sa kontrolnom grupom.

Da bi izbegli kratkoročne efekte, igrači nisu igrali video igre najmanje tri sata pre testa. Ovo je možda bio izazov za neke od njih, jer su u proseku igrali video igre četiri sata dnevno svakog dana za četiri godine. Naučnici upozoravaju da je potrebno više istraživanja oko dugoročnih efekata video igara, i predlažu validniju stimulaciju od emocionalno nabijenih slika u budućim studijama.

Šta biste uradili da se približi smak sveta?


Međutim, pišući u časopisu Frontiers of Psychology, rekli su: "Dok je tipičan obrazac aktivacije za empatiju i teoriju umnih mreža vidjen, obe grupe su pokazale iste moždane odgovore. Tumačimo naše rezultate kao dokaz protiv hipoteze smanjenja osetljivosti i predlažemo da je uticaj nasilnog medija na emocionalnu obradu prilično akutan i kratkotrajan."

Prema teoriji poznatoj kao "Generalni Model Agresije", smatra se da igranje nasilnih igara u dužem vremenskom periodu čini ljude manje osetljivim na nasilje.

Jedan od istraživača, dr Gregor Zicik, iz Medicinske škole u Hanoveru, rekao je da je važno da se istraži da li je to istina zbog privlačnosti nasilnih video igara.

"Istraživačko pitanje se prvo javlja iz činjenice da su popularnost i kvalitet video igara u porastu, a drugo, suočeni smo sa sve više i više pacijenata sa problematičnom i kompulzivnom potrošnjom video igara u našem kliničkom radu," rekao je on.

Call of Duty se vraća korenima!


Dr Zicik izrazio je oprez u vezi izvlačenja čvrstih zaključaka iz ove studije.

"Nadamo se da će studija podstaći i druge istraživačke grupe da usmere svoju pažnju na moguće dugoročne efekte video igara na ljudsko ponašanje", rekao je on.

"Ova studija koristi emotivno provokativne slike. Sledeći korak za nas će biti da analiziramo podatke prikupljene pod validnijom stimulacijom, kao što je korišćenje video snimaka za izazivanje emocionalne reakcije."

Razni naučnici su dostigli kontradiktorne zaključke po tom pitanju prenosi Independent.

Uz ovu VR igru ćete saznati kakve prijatelje imate


Izveštaj radne grupe Amerčke Psihološke Asocijacije o nasilnim medijima zaključio je 2015. godine: "Istraživanje pokazuje stalan odnos između nasilnih video igara i povećanja agresivnog ponašanja, agresivnih spoznaja i agresivnog afekta, i smanjivanje pozitivnog društvenog ponašanja, empatije i osetljivosti na agresiju."

Zato budite umereni u gejmingu, i elimišite rizike u korenu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook,Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi