"treće stanje"

Ni živi, ni mrtvi, a postoje: Naučnici stvorili organizme u "trećem stanju" izvan života i smrti

Ksenoboti su "živi roboti" koji pokazuju ponašanja koja prevazilaze njihove originalne biološke funkcije i imaju jedinstvenu sposobnost da dupliraju svoj fizički oblik i funkcije bez tradicionalnog rasta

Izvor: Shutterstock

Iako će ovo zvučati kao nešto što biste očekivali da vidite u nekom naučnofantastičnom filmu – to je upravo ono što se dogodilo! Od ćelija živih i ćelija mrtvih organizama naučnici su stvorili potpuno nove organizme koji postoje – izvan života i smrti. Stvorili su "treće stanje" postojanja.

Biolozi Piter Nobl i Aleks Požitkov, koautori istraživanja objavljenog u časopisu Physiology, ističu da će novo "treće stanje" izazvati sva dosadašnja saznanja o tome kako naučnici razumeju ponašanje ćelija.

Njihovo istraživanje je otkrilo da se ćelije kože uzete iz embriona umrlih žaba mogu spontano prilagoditi uslovima laboratorijske petrijeve posude formirajući nove višećelijske strukture poznate kao ksenoboti.

Ksenoboti su "živi roboti" koji pokazuju ponašanja koja prevazilaze njihove originalne biološke funkcije. Oni poseduju jedinstvenu sposobnost da se podvrgnu kinematičkoj samoreplikaciji, što znači da mogu da dupliraju svoj fizički oblik i funkcije bez tradicionalnog rasta.

Poznato je da neki organizmi mogu da se menjaju na načine koje ne možemo da razumemo u potpunosti. Bioboti koje su razvili ovi naučnici imaju potpuno nove funkcije, koje ih zaista izdvajaju od drugih organizama.

U tom trećem stanju, određene ćelije, kada im se daju hranljivi sastojci, kiseonik, bioelektričnost ili biohemijski signali, imaju kapacitet da se transformišu u nove višećelijske organizme, pokazujući nove funkcije čak i nakon smrti.

Ovi ksenoboti su pokazivali ponašanja koja su daleko iznad svoje prvobitne biološke svrhe, koristeći strukture slične dlakama koje se zovu cilije da se kreću kroz svoje okruženje. Takođe su se pokazali vešti u prikupljanju materijala, beleženju informacija, samoizlečenju i ograničenoj replikaciji.

Takve vrste radikalnih promena čine ove organizme "izvan života i smrti" izuzetno zanimljivim za proučavanje. A kako se još uvek se ne zna mnogo toga o njima, predstojeća istraživanja bi trebalo da pomognu da se utvrdi kako se stvaraju organizmi u tom misterioznom stanju.

BONUS VIDEO: