prava sitnica...

Prvi pristupačni Tesla stiže iz Nemačke, cena – "samo" 25.000 evra

Autor Miloš B. Jovanović

Glasine o pristupačnom "Teslomobilu" kruže internetom godinama, a sada stiže informacija da je kompanija Ilona Maska sve bliža inovativnoj tehnologiji koja bi mogla značajno da snizi troškove proizvodnje automobila

Tesla Model 3
Izvor: Tesla

Kompanija Tesla planira da proizvede prvi pristupačan električni model – sa cenom od 25.000 evra, u svojoj nemačkoj fabrici. Iako američka kompanija nije davala nikakve zvanične informacije o tome, prema insajderskim izvorima, taj model bi mogao da se proizvodi u više Teslinih fabrika širom sveta, a Indija i Meksiko se navode kao njihove moguće lokacije.

Teslina nemačka fabrika – "Giga Berlin", smeštana je u gradiću Grinhajde, u pokrajini Brandenburg, nedaleko od Berlina. U njoj se sada proizvodi Model Y, koji je trenutno najprodavaniji električni automobil u Evropi.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask, navodno je vest o proizvodnji novog modela podelio sa radnicima fabrike tokom svoje posete, prošlog petka. Neimenovani izvor "upućen u to pitanje" je potvrdio Muskovu izjavu, preneo je Reuters, ne navodeći ništa o tome kada će proizvodnja novog elektromobila početi.

Glasine o novom pristupačnom električnom vozilu sa Teslinim znakom kruže internetom godinama, ali se još uvek ništa ne zna o datumu njegove premijere. Prema najnovijim izveštajima, Maskova kompanija je sve bliža inovativnoj tehnologiji koja bi mogla da snizi troškove proizvodnje automobila, tako što će većina njegovog donjeg dela biti izlivena u jednom komadu.

Informacije o dobavljačima nedavno su otkrile da Tesla želi da proizvede četiri miliona jedinica budućeg "jeftinog" modela do 2030. godine, čime bi ukupne isporuke tog proizvođača, do istog datuma, dostigle 20 miliona vozila, prenosi CarScoops.

U kratkom videu sa posete berlinskoj fabrici od petka, postavljenom na društvenu mrežu X, Ilon Mask se zahvaljuje svim zaposlenima u nemačkoj fabrici za naporan rad na stvaranju, kako je rekao, jedne od najvećih fabrika na svetu.

BONUS VIDEO:

trenutno