U BMW fabrici će uskoro raditi ovi humanoidni roboti: Kuvaju kafu, uče nove zadatke i mogu da ispravljaju svoje greške | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BMW fabrici će uskoro raditi ovi humanoidni roboti: Kuvaju kafu, uče nove zadatke i mogu da ispravljaju svoje greške

Autor Ilija Baošić

Figure 01 roboti već treniraju za posao koji će obavljati u fabrici automobila.

 Figure 01 roboti Izvor: Figure

BMW će uskoro uposliti humanoidne robote u jednoj od svojih fabrika. U pitanju su Figure 01 roboti koje je napravila kompanije Figure, a sve sa ciljem da nauče i izvršavaju određene zadatke.

Nakon što se testiranje učenja novih zadataka pokazalo uspešnim, BMW je rešio da ove robote doda svojoj radnoj snazi u fabrici za proizvodnju vozila.

 Figure 01 robot kuva kafu Izvor: Figure

Figure je zaintrigirao svet kada je u oktobru 2023. godine predstavio svog humanoidnog robota i planove za budućnost, a kompanija je pre samo dve nedelje na svom zvaničnom YouTube kanalu objavila snimak Figure 01 robota u akciji, odnosno u izvršavanju jednog od najprostijih zadataka - kuvanju kafe u namenskom aparatu.

Iz kompanije kažu da je njihov robot ovaj zadatak naučio isključivo gledajući video klipove, kao da mu je bilo potrebno 10 sati da tu veštinu savlada. Takođe, Figure 01 je sposoban da ispravlja svoje greške, poput preciznijeg ubacivanja kapsule u aparat za kafu.

Naravno, daleko je važnija vest da je BMW rešio da Figure 01 uposli u svojoj fabrici u Južnoj Karolini, a roboti su već započeli trening i očekuje se da će se naći među zaposlenima u narednim mesecima.

Cilj robota je da na sebe preuzmu neke jednostavnije zadatke kako bi ljudi mogli da se fokusiraju na važnije poslove, i biće veoma interesantno videti kako će to uticati na ukupnu efikasnost.

Nažalost, još uvek nije poznata koje će zadatke Figure 01 obavljati u BMW fabrici.

Figure 01 robot kuva kafu
Izvor: Figure

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ban Kulin

Za razvoj robotike najveći doprinos imaju srpski naučnici i to: Nikola Teska, Rajko Tomović i Miomir Vukobratović, a evo i kako... Nikola Tesla je 1898. godine u Njujorku prezentovao prvog robota na svetu, upitanju je bio minijaturni brod na daljinsko radio-talasno upravljanje, dakle upitanju je bio robot-dron, preteča svih ovih današnjih dronova i robota u svetu. Rajko Tomović je 1963. godine u Beogradu prezentovao prvog bioničkog robota na svetu, bila je to takozvana "Beogradska šaka", robot sa ergonomijom ljudske šake i podlaktice koji je samostalno mogao da obavlja zadate radnje nezavisno i bez od operatera. 1968. godine Miomir Vukobratović u Moskvi objavljuje svoj naučni rad pod nazivom "Tačka nultog momenta", to je složena matematička teorija kojom je nakon serije Vukobratovićevih predavanja u Japanu omogućenno japanskim robotičarima sa tokijskog univerziteta da naprave prvog humanoidnog robota na svetu i kompjuterski softver za isti. Dakle, Srbi su pioniri i začetnici savremene robotike.

Mrčela

@ban Kulin Ma, dobro. Ti pričaš grubo. Najlakše je reći taj i tak je začetnik, ali daj malo uđi u suštinu. Kad ja nešto napišem obično se niko ne složi, a ne znam zašto. Ja baš uđem u materiju toliko detaljno da ne morate ni ići kod nekog profesora. Evo malo detalinije sam uputio ljude kako da počnu sa robotikom, a dobih minus, ali tai minus ništa nije prokomentarisao da kaže gde grešim. Nigde ne mogu da nađem da neko bukvalno objašnjava detalje, kao što ja radim. Sve zavisi šta podrazumevaš da je robotika, ja mogu da ti napravi robotsku ruku sa 50-100 elektromagneta i malo sajle. Pa, da li je to robot o kakvom mi pričamo? Nema moderne robotike bez mikrokontrolera, a jeftini su i moćni. Ja uvek spominjem ESP32, jer je stvarno moćan, 2 jezgra 240mhz, 4mb memorije, znači za microkontroler uopšte nije naivan. Az za 50 evra možete kupiti Arduino ili ESP33 ceo set i osetiti pravu robotiku. Posle ćete morati kupovati servo motoriće, ali nisu skupi, ozbiljni se kreću oko 1000 din, mislm ozbiljni, završavaće posao za veći rc car, recimo. A, posle, ako hoćete snagu, pređete na motore brišača, e to je već ozbiljna stvar, možda i preozbiljna.

Mrcela

CGI. Nece to jos dugo, dugo biti bas tako. U naslovu se javlja veliki problem. Kaze: mogu da sipravljaju svoje greske. A, kako znaju gde je greska? A, ako vec znaju zasto je onda nacine, zar to nije paradox? Sve je to jos na bazi naucne fantastike. Nikada nece postojati univerzalni roboti, kakve pokusavaju da predstave, postojace samo roboti za specifican, vec proracunat zadatak. Prvi problem koji se javlja jeste da robot ne moze znati koliko treba dovoljno da pritisne taj poklopac aparata za kafu. - Ok, bice reseno, u bazu ce se dodati koliki je pritisak potreban za poklopac za aparat za kafu, a sta ako mu date jabuku, tresnju, bananu, sta ako mu date leptira, muvu? Ne moze sve biti upisano u bazu, jednostavno je to nemoguce. Robto nema osecaj, robotska ruka pravi stisak tako sto se motoru daje naredba (PWM signal) koliko da se okrene, da bi se dobila simulacija recimo stiska. Nemojte mi verovati, kupite Arduino ili ESP32 (bolji je) i pokusajte sami igre bez granica.