Tesla staje na 15 dana: Napadi u Crvenom moru obustavili proizvodnju električnih automobila u Evropi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tesla staje na 15 dana: Napadi u Crvenom moru obustavili proizvodnju električnih automobila u Evropi

Autor Ilija Baošić

Tesla će na 15 dana obustaviti proizvodnju svojih električnih automobila u berlinskoj gigafabrici zbog problema u lancu snabdevanja.

 Proizvodnja Tesla električnog automobila Izvor: Tesla

Kompanija Tesla obustavlja proizvodnje električnih automobila na evropskom tlu usled serije napada na komercijalne brodove u Crvenom moru i odgovora međunarodnih snaga.

Činilo se da je automobilska industrija izašla na kraj sa nestašicom komponenti i da su poteškoće u lancima snabdevanja stvar prošlosti. Međutim, najnovija dešavanja u Crvenom moru poremetila su transport između Azije i Evrope, što se odmah osetilo u proizvodnji.

Evropske fabrike se u ogromnoj meri oslanjaju na Aziju za snabdevanje baterijama, poluprovodnicima, materijalima i različitom opremom, a ako nas je pandemija ičemu naučila, onda je to da i najmanji problem u lancima snabdevanja može da obustavi proizvodnju.

Teretni brodovi izbegavaju Crveno more

 Teretni brod Izvor: Unsplash

Zbog napada Huta, pobunjeničke grupe koju podržava Iran, i odgovora međunarodnih snaga koje predvodi SAD, brodovlasnici su primorani da se udalje iz zonu konflikta i promene rute. Teretnim brodovima se savetuje da izbegavaju Suecki kanal, te da se upute ka Rtu dobre nade i obiđu Afriku - obilazak koji produžava vreme transporta za 10 dana, ali i povećava cenu istog.

Ovo dodatno vreme se itekako oseti u proizvodnji automobila. Proizvođači funkcionišu po tesnom rasporedu i neretko se oslanjaju na tačno vreme dostave komponenti, uz malo ili nimalo zaliha u slučaju problema u transportu.

Gigafabrika u Berlinu obustavlja proizvodnju na 15 dana

Tesla će najavila da će obustaviti proizvodnju Model Y električnog automobila od 29. januara do 11. februara 2024. godine. U izjavi za Reuters, iz kompanije kažu da je takva odluka posledica konflikta u Crvenom moru.

"Sukobi u Crvenom mori i povezane izmene transportnih ruta između Evrope i Azije utiču na proizvodnju. Značajno duže vreme transporta stvara jaz u lancima snabdevanja", navodi se u saopštenju kompanije Tesla.

Da li će se problemi u proizvodnji proširiti na druge proizvođače

Tesla nije jedina kompanija koja je morala da obustavi proizvodnju - na isti potez je primoran i Volvo, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Geely-ja. Fabrika ove kompanije u Gentu će morati da obustavi proizvodnju na tri dana zbog kašnjenja isporuke menjača.

U intervjuu za Bloomberg, portparol kompanije BMW rekao je da se proizvodnja odvija normalno i da proizvođač nema probleme u snabdevanju. Međutim, ostaje da se vidi da li će tako i ostati ukoliko se nastave sukobi u Crvenom moru. Takođe, ostaje da se vidi kakve će posledice osetiti Volkswagen, Stellantis i Renault, koji imaju višu stopu proizvodnje nego BMW.

Pogledajte

01:07
Tesla Cybertruck – "Prva" off-road vožnja
Izvor: Twitter / @DimaZeniuk
Izvor: Twitter / @DimaZeniuk

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA