Koliko baterija električnog automobila "kalira" nakon 100.000 pređenih kilometara? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko baterija električnog automobila "kalira" nakon 100.000 pređenih kilometara?

Cilj višemesečnog testiranja je bio da vozilo pređe 100.000 kilometara za što kraće vreme, bez preterano pažljivog odnosa prema bateriji

 Volkswagen ID.3 _ ADAC test _ Foto Volkswagen ADAC (1).jpg Izvor: Volkswagen / ADAC

I pored toga što ih je sve više na putevima širom sveta, i što se prodaju bolje nego ikada ranije, električni automobili su i dalje dosta manje zastupljni nego klasična vozila na fosilna goriva.

Elektromobili su danas savršeniji nego ikada ranije, ali i pored toga još uvek postoje pitanja u vezi sa njima na koje će odgovori stići tek posle nekog dužeg vremena eksploatacije, odnosno onda kada postanu dominantna prevozna sredstva.

Zato je nemački auto-klub ADAC, na jednom od popularnijih električnih modela – Volkswagenu ID.3, sproveo intenzivan test velike kilometraže, i to bez preterano pažljivog odnosa prema bateriji. Cilj testa je bio da se ustanovi koliko je baterija izgubila od svog prvobitnog kapaciteta nakon pređenih 100.000 kilometara.

Cilj višemesečnog testa bio je da vozilo pređe ciljanih 100.000 kilometara za što kraće vreme. Auto je, tokom tog perioda, prolazio niz različitih testiranja, između kojih su stručnjaci ADAC-a detaljno proveravali njegovo stanje.

 Volkswagen ID.3 _ ADAC test _ Foto Volkswagen ADAC Izvor: Volkswagen / ADAC

Testirani VW ID.3 Pro S opremljen je baterijom kapaciteta 77kWh, koja je tokom testiranja često dopunjavana na brzim punjačima i to do kapaciteta od 100 odsto (što, inače, proizvođač ne preporučuje). Vozilo je, takođe, pri napunjenosti baterije od 100 odsto, čekalo na novi test i po nekoliko dana, što takođe nije preporučljivo.

ID.3 je, u periodu testiranja, primio nekoliko "over-the-air" nadogradnji softvera kojima je "otključao" veću snagu motora, bolju efikasnost u vožnji i veći domet vozila. Ažuriranje softvera se pokazalo kao veoma korisno prilikom vožnje u hladnim uslovima i na kratkim relacijama, pošto je vozilu u tim situacijama donelo vidljivo poboljšanje performansi automobila.

Maratonski test izdržljivosti imao je za cilj da ispita krajnji kapacitet baterije vozila posle 100.000 kilometara prevaljenih tokom testiranja u različitim uslovima. Testirani Volkswagen ID.3 je nakon "ispunjenog zadatka" imao korisni kapacitet baterije od čak – 93 odsto, čime je zaradio veoma pozitivnu ocenu.

 Volkswagen ID.3 _ Foto Volkswagen.jpg Izvor: Volkswagen

Inače, Volkswagen za sve svoje ID modele garantuje da će posle 160.000 prevaljenih kilometara ili osam godina eksploatacije, imati najmanje 70 odsto originalnog neto iskoristivog kapaciteta baterija, što je ovaj test i potvrdio.

Stručnjaci ADAC-a su, nakon pređenih 100.000 kilometara, kao negativne stvari naveli: neprecizne kontrole na dodir i spor odziv infotejnment sistema. Takođe, imali su i nekoliko problema sa bukom koja je dolazila od pogonske osovine, što je popravljeno na osnovu fabričke garancije.

Za vreme trajanja testa obavljen je i jedan redovni servis, koji je koštao oko 500 evra.

BONUS VIDEO:

Volkswagen MEB, modularna električna arhitektura
Izvor: YouTube / Volkswagen News

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA