Gradi se put koji će puniti električna vozila, Švedska prva u svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradi se put koji će puniti električna vozila, Švedska prva u svetu

Još nije odabrana tehnologija punjenja koja će biti primenjena, ali se očekuje da će put kompletno biti završen 2025. godine

 Električni autobus, elektirfikovani put Izvor: Trafikverket

Izgradnja prvog trajnog električnog puta na svetu, koji će puniti baterije električnih vozila u pokretu, počinje u Švedskoj.

Ta zemlja je prethodno već sprovela četiri pilot-projekta, odnosno konstruisala četiri privremene elektrifikovane deonice, uključujući i jednu u gradu Lundu.

Međutim, ova nova deonica puta u dužini od 21 kilometara će biti trajna. Tu elektrifikovanu saobraćajnicu gradi Trafikverket – švedska uprava za saobraćaj, koja trenutno traži izvođače za taj projekt.

Trafikverket još uvek nije odabrao tehnologiju punjenja baterija koju će primeniti u ovom revolucionarnom projektu, ali očekuje se će kompletno projektovanje i izgradnja biti završeni 2025. godine, nakon čega će ubrzo saobaćajnica biti puštena u rad.

Tri opcije za ugradnju "struje" u kolovoz su u opticaju: nadzemne instalacije, prizemne električne šine na površini puta koje električnu energiju prenose putem vođice (nalik tramvajskoj troli) koja se nalazi ispod vozila ili induktivne zavojnice ugrađene u put koje struju do vozila prenose bežičnim putem.

Prva deonica koja će biti elektrifikovana nalazi se na auto-putu E20, koji od Stokholma na severoistoku, ide preko Geteborga, do Malmea na jugu. Sama elektrifikovana deonica se proteže između Halsberga i Erebroa, i namerno je odabrana pošto je to jedan od glavnih saobraćajnih koridora za komercijalni prevoz robe.

Švedski Tehnološki univerzitet Čalmers u martu je objavio studiju u kojoj se sugeriše da bi kombinacija električnih saobraćajnica (na 25 odsto najprometnijih nacionalnih i evropskih puteva) i kućnog punjenja električnih vozila prestavljala optimalno rešenje za prelazak na električna vozila.

U tom slučaju bi, prema tvrdanja naučnika, baterije u električnim vozilima mogle da budu znatno manje.

BONUS VIDEO:

Bežično punjenje električnih automobila
Izvor: Cornell University

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fale

Otkrili su trolebus. Samo su zice ispod zemlje. Napredno nema šta.

Zoran

@Fale Nije bio problem u tehnologiji punjenja, problem je bio kako naplatiti potrošenu energiju, tu je malo komplikovaniji sistem...

Trovač

Hladno, al standard!