Šta kaže zakon i šta treba da znate o kupovini električnog bicikla | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kaže zakon i šta treba da znate o kupovini električnog bicikla

Sve što treba da znate o kupovini električnog bicikla na jednom mestu.

Električni bicikl je uzbudljiv i ekološki prihvatljiv način za kretanje kroz grad, istraživanje prirode ili trening, a kupovina ovog dvotočkaša se može posmatrati kao prelazak na sledeći nivo u životu. Nažalost, odabir istog može biti veoma stresan i komplikovan zadatak ukoliko ne znate na šta treba da obratite pažnju.

Zato je veoma važno da u kupovinu uplovite potkovani ključnim informacijama koje će vam pomoći da donesete informisanu odluku i odaberete model koji je baš po vašoj meri. Kako biste to uradili, za vas smo pripremili neke informacije i stavke koje morate znati.

Šta kaže zakon o električnim biciklima

Za razliku od električnih trotineta, zakon ne pravi razliku između električnog i običnog bicikla. Ovo prevozno sredstvo se ne vodi kao motocikl ili skuter, ne zahteva registraciju i posebnu dozvolu, te je (još uvek) dostupno za kupovinu i korišćenje svima koji to požele. Naravno, pod uslovom da ste ga kupili u domaćim prodavnicama koje su u obavezi da poštuju zakon.

U slučaju da ste ga uvezli iz inostranstva, električni bicikl mora da ispunjava sledeće karakteristike kako ga Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima ne bi definisao kao moped:

  • Mora da poseduje pedale i može da se pokreće njihovim okretanjem
  • Najveća konstruktivna brzina mora biti manja od 25 km/h
  • Najveća snaga motora ne sme da prelazi 250 W

Naravno, kada je učestvovanje u saobraćaju u pitanju, oni koji se odluče na kupovinu ovog dvotočkaša će morati da poštuju ista pravila koja se nalaze u Zakonu o bezbednosti saobraćaja kao i "obični" biciklisti.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine električnog bicikla

Kako ne biste pogrešili pri kupovini električnog bicikla, ovo su neke stvari za koje smatramo da treba da uzmete u obzir:

Budžet

Pre kupovine, jasno definišite koliko novca ste spremni da izdvojite za kupovinu električnog bicikla. Cene se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. Ne zaboravite da uračunate dodatnu opremu koju vas zakon obavezuje da imate.

Namena

Nisu svi električni bicikli isti. Iako će svi biti pogodni za kretanje kroz grad, isto se ne može reći ako želite da se upustite u ofroud avanture ili prevoz tereta. Naići ćete na termine kao što su commuter, mountain, road, folding i cargo, a upravo će ovo biti kategorije u kojima ćete tražiti svoj električni bicikl u zavisnosti od svojih potreba.

Domet

Razmislite o distanci koju želite da pređete na osnovu jednog punjenja, odnosno uzmite u obzir vaše dnevne rute, navike kretanja, ali i vožnje koje planirate u budućnosti. Različiti modeli imaju različite kapacitete baterija, pa samim tim i domete, te je ova stavka veoma važna pri izboru električnog bicikla.

Baterija

Kako baterija napaja elektromotor, u njenom izboru ne smete pogrešiti. Mi vam preporučujemo da birate litijum-jonsku jer je lagana i pruža najveću gustinu energije, ali uzmite u obzir i da li se lako skida, odnosno puni posebno, van bicikla.

Vrsta motora

Po poziciji, motor električnog bicikla može biti prednji, srednji ili zadnji. Drugim rečima, pozicija motora može biti na sredini prednjeg točka, blizu centra bicikla ili direktno povezana sa pogonskim sistemom u zadnjem točku. Za razliku od prednjeg i zadnjeg motora koji direktno okreću točkove, srednji motor pokreće radilicu. Ovo električni bicikl čini uravnoteženijim, pa vozač nema osećaj da ga bicikl vuče ili gura kao što je to slučaj sa druga dva motora. Takođe, motori sa srednjim pogonom su često efikasniji i zahtevaju manje održavanja, dok su bicikli sa drugom vrstom motora jednostavniji i jeftiniji.

Veličina rama

Električni bicikli dolaze u raznim oblicima i veličinama. Zato nemojte zaboraviti da uzmete u obzir da isti treba da odgovara vašoj visini.

Funkcije i dodatna oprema

Razmislite o funkcijama i dodatnoj opremi koju želite da vaš električni bicikl poseduje, kao što su povezivanje sa telefonom, integrisana svetla, blatobrani, korpa itd.

Garancija i servis

Obavezno proverite garanciju koju dobijate na svoju kupovinu, uključujući garanciju na bateriju i motor. Ne zaboravite da se raspitate da li u vašem gradu postoji servis koji može da rešava probleme na koje ćete potencijalno naići.

Brendovi i recenzije

Nisu svi brendovi isti, pa nije isti ni kvalitet njihovih proizvoda. Stoga je veoma važno da pre kupovine dobro pročitate recenzije modela koji planirate da kupite, kao i utiske koje su kupci imali sa proizvođačem.

Test vožnja

Ukoliko je to moguće, savetujemo vas da pre kupovine provozate električni bicikl za koji ste zainteresovani kako biste bili sigurni da je udoban, da nudi sve funkcije i opremu koju tražite, kao da i vam upravljanje istim nije teško.

Pređite i vi na sledeći nivo

Velika prednost električnog bicikla je u tome što nudi veće brzine kretanja uz manje napora zahvaljujući elektromotoru koji pomaže pri okretanje pedala. To znači da će čak i oni koji nisu u formi moći da pređu veće distance nego što je to slučaj sa tradicionalnim biciklom. Lakoća korišćenja će mnoge navesti na kupovinu ove vrste dvotočkaša, a istu želju je sa nama podelila Anđela, članica IQOS zajednice:

"Ja obožavam da provodim vreme napolju - uglavnom uživam u vožnji bicikla. Sledeći nivo bi za mene bio da ga zamenim električnim bajsom", kaže Anđela koja je napravila bolji izbor i cigarete zamenila bezdimnom alternativom koja ne sagoreva, već zagreva duvan.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:17
IQOS Sledeći nivo Anđela
Izvor: IQOS
Izvor: IQOS

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA