YANDEX I VODEĆI SVETSKI NAUČNICI NA VELIKOM PROJEKTU: Predviđaće pirodne katastrofe - evo kako će sve funkcionisati! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

YANDEX I VODEĆI SVETSKI NAUČNICI NA VELIKOM PROJEKTU: Predviđaće pirodne katastrofe - evo kako će sve funkcionisati!

Pokrenut projekat koji bi mogao da spasava živote od Meksika do Filipina.

 Yandex Go taxi i kurirska dostava cene i opis Izvor: Yandex

Yandex i tim vodećih svetskih naučnika, razvili su najsavremeniju neuronsku mrežu za predviđanje prirodnih katastrofa. Novi algoritam pruža precizne prognoze prosečnih promena temperature površine okeana, koje svojim uticajem, mogu izazvati prirodne katastrofe u određenim delovima sveta.

Tim stručnjaka sa Više ekonomske škole iz Moskve i Yandexove škole za analizu podataka u saradnji sa Yandex Cloud-om, obučio je neuronsku mrežu da modelira prosečnu temperaturu u ekvatorijalnoj zoni Tihog okeana. Prognoziranjem El Ninja - fenomena koji karakteriše promene u distribuciji temperature površinske vode u Tihom okeanu - algoritam može pomoći u predviđanju suša, poplava, šumskih požara i propadanja useva.

Yandex je tehnološka kompanija koja stvara inovativne proizvode zasnovane na mašinskom učenju (AI) i neuronskim mrežama. U novembru je najavljeno otvaranje razvojnog centra u Srbiji, koji zapošljava preko 1.000 međunarodnih IT profesionalaca.

Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je ovog meseca tokom obraćanja na RTS-u najavio da će dolaskom Yandexa, Srbija postati evropski lider u oblasti IT industrije. Kako je izjavio, kroz razmenu znanja i tehnologija, naša zemlja će imati ogromne koristi od dolaska ovog IT giganta.

Za obuku neuronskih mreža, naučni tim je koristio hiljade toplotnih mapa sa sintetičkim i stvarnim podacima prikupljenim od 1800. godine do danas. Koristili su Yandexove alate za mašinsko učenje (ML) kako bi pomogli računaru da identifikuje obrasce u toplotnim mapama. Novi model može da prepozna El Ninjo događaj 1,5 godina unapred, a naučnici planiraju da period prognoze bude i duži.

Tehnologija zasnovana na oblaku koju koristi Yandex Cloud, omogućava brz i fleksibilan pristup uslugama mašinskog učenja, koje pomaže istraživačima da testiraju različite modele. Kako navodi Ana Lemajkina, direktorka nacionalnih strateških projekata u Yandexu Cloud-u: "U projektima kao što su istraživanje El Ninja, brz i fleksibilan pristup uslugama je ključan za tesitranje različitih modela mašinskog učenja. Svaki novi test sa novom arhitekturom neuronske mreže može povećati period prognoze. i shodno tome, pomoći naučnicima da naprave bolja predviđanja širokog spektra prirodnih katastrofa".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA