Kao da je ispao iz naučne fantastike: Gradi se najviši panoramski točak u obliku prstena | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kao da je ispao iz naučne fantastike: Gradi se najviši panoramski točak u obliku prstena

Glavni grad Južne Koreje će dobiti novu turističku atrakciju - panoramski točak u obliku prstena.

 Seulski prsten najviši panoramski točak na svetu bez krakova Izvor: Seoul Metropolitan Government

Gradske vlasti grada Seula najavile su projekat koji će nesumnjivo biti ne samo lokalna, već i svetska turistička atrakcija - "Seulski prsten", svojevrstan panoramski točak koji će krasiti horizont glavnog grada Južne Koreje.

Ovaj panoramski točak bez krakova će se nalaziti u parku Hanul, u naselju Sangam-dong, nekadašnjoj deponiji pored reke Han, koje ima prelep pogled na grad i danas se koristi za ekološke projekte. U skladu s tim, Seulski prsten će se napajati energijom iz obnovljivih izvora, a kada bude završen 2025. godine, postaće najveći panoramski točak svoje vrste na svetu, sa visinom od 180 metara.

U saopštenju za javnost, gradske vlasti navode da je lokacija buduće atrakcije izabrana i zbog blizine severnokorejske granice, koja je od mesta izgradnje vazdušno udaljena samo 30 kilometara: "Pošto je park geografski blizu Severne Koreje, gradska uprava će svoju težnju i želju za jedinstvenom Korejom i nacionalnim jedinstvom koncentrisati na Prsten".

Panoramski točkovi bez krakova su relativno nova pojava. Obično, ove atrakcije poseduju unutrašnju konstrukciju koja osigurava strukturni integritet i preko koje se točak rotira, međutim, poslednjih godina, razvoj tehnologija je omogućio kabinama da se kreću bez nje.

Kada bude završen, Seulski prsten će imati 36 kabine, od kojih će svaka moći da primi maksimalno 25 osoba. Ukoliko bude radila punim kapacitetom, atrakcija će dnevno moći da primi više od 11.000 ljudi.

Trenutno, sa visinom od 145 metara, najviši panoramski točak bez krakova se nalazi u kineskoj Šandung provinciji, dok se najviši klasični panoramski točak nalazi u Dubaiju, i visine je 250 metara.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Šta reći, koju posluku porati, kome?